Etiyopya'da heyelan faciası

Etiyopya’daki toprak kaymasında can kaybı 257’ye yükseldi.
Etiyopya’daki toprak kaymasında can kaybı 257’ye yükseldi.

Etiyopya'da yaşanan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen toprak kaymasında 250 aşkın kişi hayatını kaybetti.

Pazar günü ülkenin güneyindeki Gofa'nın dağlık bölgesinde şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen heyelanda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 257 kişinin hayatını kaybettiği, yaralanan 12 kişinin ise hastaneye kaldırıldı.

  • Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), heyelanda ölü sayısının 500'e kadar çıkabileceği bildirildi.

Arama ve kurtarma çalışmalarının yerel yetkililer, Etiyopya Kızılhaç Derneği ve halkın desteğiyle devam ettiği aktarılan açıklamada, ekipman yetersizliği nedeniyle arama kurtarma ekiplerinin çıplak elle ve küreklerle kazı yapmaya çalıştığı kaydedildi.

Açıklamada, en az 15 bin kişinin hâlen heyelan riski olan bölgelerde yaşadığı uyarısı yapılarak "Heyelan riski olan bölgede 5 yaş altı en az 1320 çocuk ile 5 bin 293 hamile ve emziren kadın bulunuyor." ifadesi kullanıldı.

  • Etiyopya’da Temmuz ayında başlayan ve Eylül ortasına kadar sürmesi beklenen yağışlı dönemde sık sık toprak kaymaları meydana geliyor. Birlemiş Milletler, ülkede son dönemde yaşanan iklim kaynaklı zorluklar nedeniyle milyonlarca insanın yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Mayıs 2016'da ülkenin güneyinde şiddetli yağışların ardından yaşanan sel ve toprak kaymalarında en az 50 kişi hayatını kaybetmişti.

Gofa’da 2018 yılında bir hafta arayla meydana gelen iki ayrı toprak kaymasında da en az 32 kişi hayatını kaybetmişti.