Endonezya’nın Sulawesi Adası'nda meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami felaketinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ölü sayısının bin 200'ü aştığı bölgede hala ulaşılamayan mağdurlar ve enkaz altında olduğu düşünülen insanlar var. Ülkenin kendi imkanlarının yaşanan felaket karşısında yetersiz kalması üzerine dünya ülkelerinden gelecek yardımlar için kapılar açıldı.
Geçtiğimiz cuma günü meydana gelen depremin üzerinden dört gün geçmesine rağmen, özellikle Palu'nun kuzeyinde, depremin merkez üssüne yakın olan bölgelerde yardım ve arama-kurtarma çalışmalarında zafiyet yaşandığı ifade ediliyor. Yerel kaynakların bildirdiğine göre, bölgede, gıda, ilaç ve ekipman sıkıntısı baş göstermiş durumda. Bilgi akışının da sağlıklı sürdürülemediğini ifade eden yetkililer, ölü sayısının artacağından endişe ediyor.
Yaşanan krizin derinleşmesi üzerine Endonezya Yatırım Koordinasyon Kurulu Başkanı Tom Lembong, Devlet Başkanı Joko Widodo'nun uluslararası kamu-özel kuruluşlar ve STK'lardan gelecek yardımların kabul edilmesine onay verdiğini açıkladı. Lembong, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başkan Widodo dün gece afete acil müdahale için uluslararası yardımları kabul etmemizi istedi. Dünyanın dört bir yanından gelecek özel sektör yardımlarının koordinesine ben yardımcı olacağım." ifadelerine yer verdi ve kişisel iletişim bilgilerini paylaştı.
Last night, President @jokowi authorized us to accept international help for urgent disaster-response & relief. I’m helping coordinate help from private sectors from around the world. Pls message me at my social media accounts or email: tom@bkpm.go.id#PaluTsunami #PALUDONGGALA
— Tom Lembong (@tomlembong) 1 Ekim 2018
Uyarı sistemi çalışmıyor
Öte yandan yerel basında yer alan haberlere göre, Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, ülkedeki tsunami erken uyarı sisteminin 2012 yılından bu yana faaliyette olmadığını bildirdi.
Nugroho, "2012 yılından bu yana tsunami bildirim sistemi çalışmıyor. Bu sistem, tsunami tehlikesi bulunan Endonezya için gerçekten çok önemli. Ancak, bu sistemle tsunamiyi önceden haber verebilir ve can kayıplarını en aza indirebiliriz." dedi.
Nugroho, afet bölgesinde ölü sayısının artmasından endişe edildiğini de söyledi. Birçok cesedin hala göçük altında olduğunu ve buralara ulaşılamadığını kaydeden Nugroho, ölü sayısının artabileceğini ifade etti.
Deprem ve tsunamide ölenler için toplu mezar
BNPB, Palu'daki deprem ve tsunamide hayatını kaybedenler için en az 300 cesedin gömülebileceği bir toplu mezar kazıldığını belirtti.
Toplu defin işleminin ne zaman yapılacağı henüz belli olmazken, BNPB Başkanı Willem Rampangilei, ölülerin sağlık ve dini nedenlerden ötürü bir an önce gömülmesi gerektiğini kaydetti.
Palu'daki havaalanı ticari uçuşlara yeniden açıldı
"Jakarta Globe"un uçuş navigasyon servisiAirNav Endonezya'ya dayandırdığı haberine göre, deprem ve akabinde gelen tsunami nedeniyle hasar gören ve cuma günü hizmete kapatılan Palu'daki havaalanı, ticari uçuşlara yeniden açıldı.
Hava trafik kontrol kulesinin ve 2 uçak pistinin hasar gördüğü Mutiara SIS Al Jufri Havaalanı'nın sınırlı ticari uçuşlar için yeniden faaliyete geçtiği kaydedildi.