Geçtiğimiz haftalarda arka arkaya doğal afetlerle sarsılan Güneydoğu Asya ülkelerinden Endonezya, şimdi de uçak kazası şoku yaşıyor. Sumatra adasındaki Pangkal Pinang kentine gitmek üzere başkent Jakarta’dan havalanan Lion Air’e ait Boeing 737 MAX 8 tipi uçak, kalkıştan 13 dakika sonra denize düştü. Sahilin 15 kilometre açığında uçağın enkazının parçalarına rastlanırken, ana gövdenin denizin yaklaşık 35 metre derinliğinde bulunduğu belirtiliyor. Uçağın 189 yolcu ve mürettebatından kurtulan olmadığı kaydediliyor. Ölenler arasında, Endonezya Maliye Bakanlığı’nda görevli 23 bürokratın da bulunduğu açıklandı.
Uçakla radar bağlantısının kopmasından hemen sonra harekete geçen arama kurtarma ekipleri, şimdiye kadar yalnızca bazı eşyalara ve birkaç parça belgeye ulaşabildi. Uçağın denize çakıldığı yerde bir petrol üretim tesisinin de bulunduğu belirtilirken, arama çalışmaları o bölgede yoğunlaştırıldı.
Kazadan sonra gözlerin çevrildiği Lion Air yönetimi adına basına açıklamalarda bulunan CEO Edward Sirait, uçağın yakın dönemde Bali-Jakarta seferini yaparken teknik bir sorun yaşandığını, ancak sorunun daha sonra çözümlendiğini kaydetti. Uçağın üreticisi Boeing şirketi de, yetkililerini kaza bölgesine göndererek kendi soruşturmasını başlattı. Düşen uçağın ağustos ayından bu yana Lion Air bünyesinde kullanıldığı ve yeni olduğu belirtildi. Kazanın kesin nedeninin belirlenmesi için, seslerin kaydedildiği kara kutularının bulunması bekleniyor.
Uçağın yolculuğa başladığı saatlerde Jakarta’da havanın açık, pilotların ise oldukça tecrübeli olduğu kaydedildi. Uçağın Hindistan uyruklu kaptan pilotu Bhavye Suneja’nın, kalkıştan hemen sonra acil yardım talebinde bulunduğu ve havaalanına dönmek istediği belirtildi. Ancak konunun ayrıntılarıyla ilgili kesin sonuç, yine kara kutunun incelenmesinden sonra açıklanacak.
1999’da kurulan Lion Air Havayolları, bugünkü kazaya kadar yalnızca 2004’te tek bir uçak kazasına sahipti. 2004’teki kazada Lion Air uçağı Endonezya’nın Solo kentindeki Adi Sumarmo Havaalanı’na iniş yaptıktan sonra sağanak yağış nedeniyle pistten çıkarak yakınlardaki bir mezarlık alanına sürüklenmişti. Beklenmedik kazada uçakta bulunan 163 yolcudan 25’i hayatını kaybetmişti.
Bugünkü Lion Air kazası, Endonezya tarihinin en fazla ölümlü ikinci kazası olarak kayıtlara geçti. Garuda Indonesia Havayolları’na ait bir uçağın Medan kentine inişe geçtiği sırada sis ve orman yangınlarından kaynaklı yoğun duman tabakası nedeniyle düşmesi sonucu, 214 kişi yaşamını yitirmişti.