Dört başı mamur Mağrib tarihi
Tarihin en eski dönemlerinden alarak, ülkenin geçmişini detaylı bir şekilde sunan Prof. Dr. İsmail Ceran, “Fas Tarihi” isimli eserinde Mağrib topraklarına ayak basmış her aktörü ve tarih içindeki rolünü ustalıkla gözler önüne seriyor.
İslâm dünyasının çeşitli ülkeleriyle ilgili okumalar yapmak isteyen bir Türk araştırmacı, kendi dilinde temel eserler bulmakta epey zorlanacaktır. Özellikle ülkelerin tarihi, coğrafya içindeki konumu, ayırt edici vasıfları gibi konularda bilgi eksenli kaynak eksikliği, İslâm dünyasıyla ilgili hamasi sloganlarımız da akıllara getirildiğinde, ciddi bir çelişkidir.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. İsmail Ceran imzalı “Fas Tarihi” isimli eser, bu konuda az sayıdaki sevindirici istisnadan biridir.
Alanındaki tek kitap olmasının yanı sıra, içerdiği zenginlik ve ayrıntılar itibarıyla da okura doyurucu bir bilgi serüveni sunan “Fas Tarihi”, diğer ülkelerle ilgili yapılması gereken çalışmalara rehber niteliğinde.
Tarihin en eski dönemlerinden alarak, ülkenin geçmişini detaylı bir şekilde sunan Ceran, Mağrib topraklarına ayak basmış her aktörü ve tarih içindeki rolünü ustalıkla gözler önüne seriyor. Literatürün en ince ayrıntılara kadar nasıl tarandığını ve kapsam açısından nasıl bir çerçeve oluşturulduğunu anlamak için, kitabın sayfa sayısına bakmak bile yeterli. “Fas Tarihi”, tam 1034 sayfalık bir hacimde.