Cezayir siyasetinin kilit ismi hayatını kaybetti
Cezayir’de Şubat ayında başlayan hükümet karşıtı eylemler devam ediyor. Tansiyonun düşmediği ülkede bugün ülkenin siyasette güçlü isimlerinden biri olan ve eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Bouteflika’ya istifa etmesi için çağrıda bulunan Genelkurmay Başkanı Ahmet Kayid Salih hayatını kaybetti.
Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, 79 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Cezayir resmi haber ajansı APS, ülkedeki geçiş sürecinin önde gelen isimlerinden Genelkurmay Başkanı Salih'in kalp krizi sonucu öldüğünü duyurdu.
Salah’ın hayatını kaybetmesinin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Abdülmecid bin Tebbun, Salah’ın görevini Kara Kuvvetleri Komutanı Said Şangariha'nın vekaleten sürdüreceğini belirtti. Yaklaşık 1 hafta önce Cumhurbaşkanı seçilen Tebbun, göreve gelmesinde ordunun büyük bir rolünün olduğunu da belirtti.
Son olarak Cumhurbaşkanı Tebbun'un yemin töreninde görülen Salih'e geçiş sürecinde gösterdiği çaba dolayısıyla devlet nişanı verilmişti.
Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, 1999 yılından bu yana dört dönemdir Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'ya görevi derhal bırakma çağrısında bulunmuştu. Buteflika da bu çağrıdan saatler sonra 2 Nisan'da istifasını açıklamıştı.
Salah'ın çağrısından sonra ordu, Buteflika yanlısı bazı kişileri tutuklamıştı. Olaylar sonucunda halkın bazı kesimleri Salah’ın istifa etmesini istemiş, protestolar boyunca “Askeri bir devlet değil, sivil bir devlet istiyoruz” sloganları atılmıştı.
Ahmed Kayid Salih'in Cezayir siyasetindeki yeri
Cezayir'in doğusundaki Batna vilayetinde 13 Ocak 1940'ta doğan Salih, Cezayir Bağımsızlık Savaşı'na katılmıştı.
79 yaşındaki Salih, ülkenin en güçlü politik ve askeri figürlerinden biri olarak görülüyordu.
Salih, eski Cumhurbaşkanı Buteflika'nın siyaset sahnesinden çekilmesi sonrası ülkenin en etkili isimlerinden biri haline geldi.
Kuzey Afrika'nın en büyük ülkesi olan Cezayir, Şubat ayından bu yana geniş katılımlı halk gösterilerine sahne oluyordu.
Normalde nisan ayında yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimleri 12 Aralık'ta düzenlendi.
Ülkede askerin askerin siyasete etkisi biline ve halkın değişmesini istediği bir durum olarak biliniyor.
Daha önce İstihbarat ve Güvenlik Dairesi (DRS) 1970'li yıllardan 2000'lere siyasetin dizaynında orduyla birlikte önemli rol oynamıştı.
2004, 2009 ve 2014'te Buteflika'nın yeniden seçilmesinde kritik rol oynayan DRS, "İzleme ve Güvenlik Dairesi" (DSS) adını almış, Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih'in kontrolünde Savunma Bakanlığı'na bağlanmıştı.
Cezayir'i 20 yıl boyunca aralıksız yöneten 82 yaşındaki Abdülaziz Buteflika'nın 5. kez aday olmak istemesi ülkedeki huzursuzluğu arttırmış, mart ayında Genelkurmay Başkanı ve o dönem Savunma Bakan Yardımcısı olan Ahmed Kayid Salih'in verdiği muhtıranın ardından Buteflika'nın istifası hızlanmıştı.