Cezayir, 'mayınsız bir Afrika'ya giden yolu açıyor
Cezayir, 1962'de Cezayir'in bağımsızlığını kazanmasının ardından geri çekilirken Fransa tarafından bırakılan 8 milyondan fazla kara mayını güvenli bir şekilde imha etti.
Cezayirli Subay Elias Troudi, Afrika'daki anti-personel mayınlarla mücadele ve bunları ortadan kaldırma konulu "Güvenli ve Mayınsız Bir Afrika İçin" temalı uluslararası bir konferansta, Cezayir'in 2004'ten bu yana 8 milyondan fazla kara mayını imha ettiğini açıkladı.
- Mayınlar, özellikle Fas ve Tunus sınırları boyunca, 1962'de Cezayir'den çekilmeden kısa bir süre önce Fransız sömürge güçleri tarafından döşenmişti.
Combat Engineering Corps'ta bir ordu subayı olan Elias Troudi, ülkesinin 2004 ile 2016 yılları arasında "8 milyondan fazla mayını imha ettiğini ve 62 bin hektardan fazla mayınla kirlenmiş araziyi temizlediğini" söyledi.
Troudi, Cezayir, "her düzeyde onlarca yıllık mücadele ve çabadan sonra, can kayıplarına neden olan ve ülkenin doğu ve batı sınırları boyunca ekonomik ve sosyal kalkınmayı engelleyen anti-personel mayınların oluşturduğu riskleri tamamen ortadan kaldırmayı başardı." dedi.
Mayından tasfiye operasyonlarının, vatandaşların araziyi ekip biçmekten faydalanmasına ve devletin Cezayir halkına hizmet edecek kalkınma projelerini uygulamasına olanak tanıması bekleniyor.
Mayın temizlemede ikinci aşamada olduklarını belirten Troudi, yöntem olarak, 1963 ile 2004 yılları arasında askerî mühendislik birimlerinin 5 milyondan fazla kara mayını imha etmeyi başardığı önceki bir programın izlendiğini söyledi.
"Güvenli ve Mayınsız Bir Afrika İçin" temasıyla düzenlenen konferansta, Cezayir'in özellikle büyük mayın tarlaları olmak üzere sınır bölgelerindeki kara mayınlarının imhası ve temizlenmesi konusundaki deneyimi özel olarak gözden geçirildi.
Cezayir Savaş Gazileri ve Hak Sahipleri Bakanı Laid Rebiga, Cezayir'in 1963'teki bağımsızlığından bir yıl sonra, ülkenin "topraklarını anti-personel mayınlardan temizlemek ve mayın kurbanlarına sağlık, sosyal ve psikolojik bakım sağlamak için kapsamlı bir plan başlattığını" söyledi.
Rebiga, Cezayir'in 1997 Ottawa Antlaşması'nda belirtilen ulusal mayın temizleme programını tam olarak uyguladığını doğruladı.
Cezayir’deki Fransız sömürgeciliği
Cezayir'deki kara mayınlarının büyük bir kısmı, Cezayir Bağımsızlık Savaşı’nın devam ettiği 1956 ile 1962 yılları arasında döşenmiş.
Cezayirli devrimcilerin ve silahların Tunus ve Fas'tan girmesini önlemek için, Fransız sömürge yetkilileri, Cezayir'in doğu ve batı sınırlarının 1710 km'si boyunca dikenli tel örgüler dikmiş ve kara mayınları döşemişti.
- Fransız resmî raporları, Cezayir'de 11 milyon mayın döşendiğini, Cezayirli mahkûmların bu işi yapmaya zorlandığını ve Fransız yetkililerin elektrikli çitler dikmesi ve mayın tarlalarını döşemesi için 3 milyon Cezayirlinin sınır bölgelerindeki evlerinden çıkarıldığını ortaya koymuştu.
Fransız yetkililer, 20 Ekim 2007'de, mayın tarlalarının temizlenmesine yardımcı olmak için Cezayir'e mayın tarlalarının yerini gösteren haritaları resmen teslim etti. Fransa’nın bu adımı, mayınların yerleriyle ilgili ayrıntıları sakladığı ve Cezayir'in mayın temizleme çabalarını ciddi şekilde engellediği onlarca yıldan sonra geldi.
Cezayir'de patlamamış mayınlar, doğu ve batı sınır bölgelerinde her yıl ölüm ve yaralanmalara yol açıyor. Cezayir Mayın Kurbanları Derneği, 1963'ten bu yana patlayan mayınlar nedeniyle 7 binden fazla kişinin öldüğünü ve binlerce kişinin de sakat kaldığını belirtiyor.
2017'de Cezayir nihayet kendisini "anti-personel mayınsız" ilân etti ve o zamandan beri Cezayirli yetkililer, mayın kurbanları için tazminat ödemesi için Fransa'ya çağrıda bulunuyor.