Carrefour, Ürdün'den çekildi
İsrail’e verdiği destek karşısında bir yılı aşkın süredir boykotla karşı karşıya kalan Fransız çokuluslu perakende ve toptan satış şirketi Carrefour, Ürdün'deki tüm faaliyetlerini derhal sona erdireceğini duyurdu.
1959 yılında kurulan ve dünyanın en büyük perakende şirketlerinden biri olarak kabul edilen çok uluslu Fransız perakende zinciri Carrefour, pazartesi günü yaptığı açıklamada, bir yıldan uzun süredir Gazze'de amansız askerî operasyonlar yürüten İsrail'i destekleyen markaların devam eden boykotuna atfedilen bir hareketle, Ürdün'deki tüm mağazalarını kapatacağını duyurdu.
Carrefour Facebook'ta yaptığı resmî açıklamada, haberi şöyle duyurdu:
"Carrefour, 4 Kasım 2024'ten itibaren Ürdün'deki tüm operasyonlarını durduracak ve artık Krallık içinde faaliyet göstermeyecektir. Müşterilerimize destekleri için teşekkür ediyor ve bu kararın neden olabileceği herhangi bir rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz."
- Avrupa, Asya ve Afrika'daki birçok ülkede dahil olmak üzere dünya çapında 30'dan fazla ülkede faaliyet gösteren ve 3.400'den fazla süpermarket ve hipermarket şubesi olan çok uluslu Fransız perakende zincirinin Ürdün'deki faaliyetlerini derhal sonlandırma nedenleri henüz açıklanmamış olsa da, Carrefour'un kapanmasının, Filistin ile ilgili boykot hareketine bağlandığına inanılıyor.
7 Ekim 2023'ten bu yana, büyük uluslararası markalar, Gazze’de devam eden soykırım sebebiyle İsrail'e doğrudan veya dolaylı destek sunduğu düşünülen işletmelere yönelik kamuoyu tepkisiyle çok sayıda Arap ve Müslüman ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede boykotlarla karşı karşıya kaldı.
Ürdün, tüketici boykotlarının uluslararası markaları etkilediği tek ülke değil. Benzer eylemler, bu yaygın boykotlar nedeniyle operasyonları sürdürmede zorluklar bildirmeye başlayan diğer Arap ve İslâm ülkelerindeki büyük markaları, temel malları ve hatta bazı ilaç türlerini de hedef aldı.
Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketi
2005 yılında 170 Filistinli STK tarafından kurulan Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketi (BDS - Boycott, Divestment and Sanctions); Filistin toprağındaki İsrail işgaline son verilmesi, İsrail'in Arap-Filistinli vatandaşlarına tam eşitlik sağlanması ve Filistinli sığınmacıların geri dönüş haklarına saygı duyulması için, ekonomiden, spora, akademik alanlardan kültürel konulara kadar İsrail’in her alanda boykot edilerek yalnızlaştırılması için uluslararası mücadele vermektedir.
- 7 Ekim 2023'te, Filistin haklarının dünya çapındaki destekçilerini Carrefour'dan alışveriş yapmaktan kaçınmaya çağıran BDS Hareketi tarafından boykot kampanyası başlatıldı.
Hareketin kampanyası, Carrefour'un yasadışı İsrail işgal yerleşimlerinde mağaza işleten Electra Consumer Products (ECP) ve Filistin kaynaklarını haksız şekilde kullanan ve Batı Şeria’daki gayrimeşru İsrail yerleşimlerinde birçok şubesi bulunan Yenot Bitan market zinciriyle yaptığı iş birliği anlaşmasının ardından ivme kazandı.
BDS Hareketi, Temmuz 2024'te Uluslararası Adalet Divanı'nın işgal altındaki Filistin topraklarındaki "İsrail" varlığını yasadışı ilan eden kararını gerekçe göstererek çalışmalarına hız verdi.
Carrefour'u çevreleyen tartışma, çok uluslu şirketin İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) destek sağlamakla suçlandığı "İsrail'in" Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında yoğunlaştı.
Carrefour-İsrail'in askerî operasyonlarda yer alan İsrail Savunma Kuvvetleri askerlerine ücretsiz yiyecek ve kişisel bakım paketleri gönderdiği defaatle kayıt altına alındı.
Carrefour'un bu iddialardan uzaklaşma çabalarına rağmen, eleştirmenler şirketin işgali kolaylaştıran kuruluşlarla ortaklıklarını sürdürdüğü sürece devam eden insanî krizdeki rolünden sorumlu tutulamayacağını savunuyor.