Bu hafta İslam coğrafyasında, insanlık tarihinin utanç tablosu Srebrennitsa Soykırımının 24. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen anma törenleri, Suudi Arabistan'ın Filistinli Şehit yakınlarını kutsal topraklara daveti, Yemen'de binlerce yıllık tarihi eserlerin savaşın ortasında kaderine terk edilmesi, İran'ın Suriye'deki Bukemal ilçesinde inanç asimilasyonu politikası uygulaması, Katar'da düzenlenen Afganistan İçi Diyalog Konferansı'nda barış yolunda ilk adımın atılması, İsrail merkezli "Elad" yerleşim birimi örgütünün Doğu Kudüs'ü Yahudileştirme çabaları gibi haberler öne çıktı.
Bosna'nın dinmeyen acısı: Srebrenitsa soykırımı
Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerlerinin Temmuz 1995'te en az 8 bin 372 Boşnak sivili acımasızca katlettiği Srebrenitsa soykırımı, aradan neredeyse çeyrek asır geçmesine rağmen başta kurban yakınları olmak üzere tüm Boşnak milletinin sarılmayan yarası olmaya devam ediyor. Bu yıl da soykırımın yıl dönümü 11 Temmuz'da 33 soykırım kurbanı daha Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilecek.
Suudi Arabistan'dan Filistinlilere "hac hediyesi"
Filistin'in ve Filistinliler'in en büyük düşmanı olan ABD ve İsrail ile sıkı dostluk ilişkileri yürüten Suudi Arabistan'ın Filistinli Şehit yakınlarını "Hadimul Harameyn eş-Şerifeyn'in misafirleri" olarak Kutsal topraklarda ağırlayacak olması Suudi Arabistan'ın iki yüzlü politikanın son örneği olarak gün yüzüne çıktı.
Yemen'in kadim tarihi savaşın ortasında kaldı
Yemen'de beş yıldır devam eden iç savaş ve insani kriz nedeniyle ülkenin köklü geçmişinden günümüze kadar gelen binlerce yıllık tarihi eser yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Arap Yarımadasının kadim ülkesi Yemen, insanlık tarihinde büyük yer tutan, tarih kitaplarına konu olmuş eserleri ve bünyesinde barındırdığı güçlü kültür mozaiği unutulmaya yüz tutmuş Marib kenti, halen meşhur Sebe Kraliçesi Belkıs adına yaptırılan Arş-ı Belkıs (Belkıs'ın Tahtı), Avam Tapınağı (Mahrem Belkıs) ve Seddi Marib (Antik Marib Barajı) gibi binlerce yıllık eserin kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.
İran'ın Suriye'deki inanç asimilasyonu politikası
Suriye'de rejime destek veren İran Devrim Muhafızları Ordusu güçleri, Irak sınırındaki Bukemal ilçesini fiilen kontrol ediyor. Sünni Arapların yaşadığı ilçede cami yapımını ve tadilatını engelleyen güçler, ilçede ibadet özgürlüğünü kısıtlıyor. Bazı evleri zorla Şii inancına ait ibadethane olan Hüseyniyeye dönüştüren İran güçleri, kendilerine karşı herhangi bir itirazda bulunan halkı, DEAŞ üyesi olmakla suçluyor.
Afganistan'da şiddeti bitirme yolunda ilk adım
Katar ve Almanya'nın girişimiyle düzenlenen Afganistan İçi Diyalog Konferansı Afgan toplumunun tüm taraflarını temsil eden 60'tan fazla kişinin katılımıyla gerçekleşti. Konferansta kadınlar, Taliban temsilcileri ve hükümet yetkilileri de hazır bulundu. Konferansın sonunda tarafların ortak sonuç bildirgesi yayınlaması "barış yolunda atılan ilk adım" olarak değerlendirildi.
Filistinlilerin evleri "Elad" tehdidi altında
İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'ü Yahudileştirme çabalarında etkin rol oynayan "Elad" yerleşim birimi örgütü, son dönemde Mescid-i Aksa'nın güneyindeki Silvan Mahallesi'nde Filistinlilerin ev ve gayrimenkullerine el koymasıyla dikkat çekiyor. Elad'ın son faaliyeti, Silvan mahallesinde yaşayan Filistinli Siyam ailesinin evine, Yahudi yerleşimcilere teslim edilmek üzere İsrail polisinin el koymasına zemin hazırlamak oldu.