Bosna davasının Sudanlı savunucusu Fatih Ali Hasaneyn vefat etti
Bosna Hersek’in bağımsızlık mücadelesinde büyük emeği geçen Aliya İzetbegoviç'in danışmanı, Sudan-Türk Halk Dostluğu Derneği kurucusu, Sudanlı yazar, mütefekkir ve siyasetçi Dr. Fatih Ali Hasaneyn İstanbul’da vefat etti.
2018 yılında tedavi için özel uçakla Türkiye'ye getirilen Fatih Ali Hasaneyn, zatürre nedeniyle İstanbul’da kaldırıldığı hastanede 15 gündür tedavi görmesinin ardından bu sabah vefat etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşı olan Hasaneyn, bugün öğle namazını müteakip Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
Dr. Fatih Ali Hasaneyn kimdir?
1946 yılında Sudan’ın güneydoğusundaki Sennar şehrinde doğan Fatih Ali Hasaneyn, Tıp eğitimi için Sudanlı öğrencilerden oluşan bir kafileyle Yugoslavya'ya geldi. Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.
Hasaneyn İslâmî bir çalışma ortaya koymak için çaba sarf etti ve Yugoslavya'daki İslâmî çalışmaları tek çatı altında toplamak için uğraştı. O dönemde Yugoslavya Topluluğu temsilcisi olan Aliya İzetbegoviç ile tanıştı. Hasaneyn, dostu Aliya ile birlikte Yugoslavya İslâmî Hareketi’ni kurdu. Çeşitli çalışmalarda bulundular.
Hasaneyn, 1990'li yıllarda yakın dostu olan Bosna Hersek Devlet Başkanı Aliya’nın danışmanlığını yaptı.
Hasaneyn'in kurduğu Üçüncü Dünya Ajansı, Bosna Hersek Devleti'nin kurulmasına büyük katkı sağladı ve Doğu Avrupa'daki İslâmî varlığın desteklenmesinde önemli rol oynadı.
Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'in vefatının ardından Fatih Ali Hasaneyn, anavatanı Sudan'a döndü.
- Fatih Ali’nin en önemli faaliyetlerinden biri de, Kur'ân-ı Kerîm'in anlamlarını Boşnakça, Arnavutça, Bulgarca, Çekçe ve Romence dillerinde basmasıydı. Ayrıca birçok İslâmî kitabı Doğu dillerine tercüme etmeye de çalıştı.
Avrupa dillerinde ve oradaki Müslüman azınlıklarla ilgili haberleri ele alan el-Şahida dergisini yayınladı.
Türkiye'de de önemli çalışmalar yapan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1970'li yıllara dayanan eski arkadaşı olan Hasaneyn'in Drina Köprüsü, Şeytan Adası Belene, Foça'ya Giden Yol gibi eserleri Türkçeye çevrildi.
Türkiye - Sudan ilişkilerinin güçlü olmasında katkı sağlayan Hasaneyn, 2009 yılında Türkiye'nin Lawrence'ı Fetullah Gülen kitabını kaleme aldı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ'yü Arap dünyasına anlatmak için kitap Arapça olarak yeniden yayımlandı.