BM, İsrail'in Filistin'i yasadışı işgali hakkında Uluslararası Adalet Divanından görüş istiyor
BM'nin onayladığı tarihî karar, ICJ'yi "Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkının İsrail tarafından devam eden ihlalinden kaynaklanan yasal sonuçlarını" belirlemeye ve kutsal Kudüs şehrinin "demografik yapısını, karakterini ve statüsünü" değiştirmeye çağırıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK), Uluslararası Adalet Divanından (ICJ) İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin hukuki sonuçları hakkında "istişari görüş vermesini" isteyen kararı kabul etti.
- BM'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, konuyla ilgili yapılan oylamada, 87 üye ülke lehte; İsrail, İngiltere ve ABD'nin de aralarında yer aldığı 26 ülke ise aleyhte oy kullanırken 53 ülke de çekimser kaldı.
Filistin'in BM Büyükelçisi Riyad Mansur, resmî haber ajansı WAFA'ya yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulunun söz konusu kararı ile ICJ'den Filistin halkının geleceğini belirleme hakkı, işgal, yerleşim ve ilhak gibi ihlallere maruz kalmasına ilişkin görüş talep ettiğini belirterek programının başında yerleşimleri genişletmek olan yeni İsrail hükûmetinin kurulmasının ardından bu kararın alınmasına dikkati çekti.
Lehte oy veren ülkelere teşekkür eden Mansur, "uluslararası kanuna ve meşruiyete inanıyorsanız, Adalet Divanı'ndan çıkacak istişari görüşü destekleyeceğinize güveniyoruz." ifadelerini kullandı.
Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne de sonucun "tüm dünyanın Filistin halkını ve tarihi haklarının yanında yer aldığının" bir delili olduğunu söyledi.
Ebu Rudeyne, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın lehte oy veren ülkelere ve kararın alınmasında çaba gösteren taraflara teşekkür ettiğini vurguladı.
Filistin Dışişleri Bakanlığı da kararı "Diplomatik bir zafer ve başarı" şeklinde niteleyerek İsrail'in "hesaba çekilmesi" için yeni bir sayfa açıldığını kaydetti.
Filistin'in daha önce yaptığı başvuru sonucunda, 11 Kasım 2022'de BM Genel Kurulu Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesinde, 1967'deki savaştan bu yana İsrail'in faaliyetleri sonucunda Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkının reddedilmesinin yasal sonuçları hakkında, Uluslararası Adalet Divanından görüş bildirmesini talep eden karar tasarısına ilişkin oylama yapılmıştı.
Oylamada, tasarı 17'ye karşı 98 oyla kabul edilirken 52 ülke çekimser oy kullanmıştı.
Filistin Adalet Bakanı Muhammed eş-Şelalde, alt komitenin kararının BM Genel Kurulu'nda da oylanacağını belirtmişti.
Filistin'deki işgalci Yahudi yerleşimlerinin sayısı artıyor
İsrailli Barış Şimdi adlı sivil toplum kuruluşuna göre, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da 145 yerleşim yerinde ve İsrail hükûmeti tarafından ruhsat verilmemiş 140 gelişigüzel mevzilerde yaklaşık 666.000 yerleşimci yaşıyor.
Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.