Sulawesi Adasında gerçekleşen deprem sonucunda ölenlerin sayısı bin 649’a yükselirken, Endonezya halkı yakınlarını kaybetmenin şiddetli acısını çekmenin yanısıra birçok problemle boğuşuyor. Doğal afetler sonrası yaralanan kişilerin tedavileri, yıkılan evlerin onarımı ve gündelik hayata geri dönüş için zamana ihtiyaç var.
28 Eylül’de meydana gelen 7.5 şiddetindeki deprem ve ardından gelen tsunami Endonezya’da onarılamaz kalıcı yaralar bıraktı. 2 bin 549 yaralının bulunduran Endonezya, yaralılara müdahale edecek temel sağlık maddelerinin hepsine sahip değil. Üstelik arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgede yaralı sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Enkaz altında kalan yaralılara ulaşmak için mücadele eden görevliler, harabeye dönen şehirde enkaz altında çürümeye başlayan cesetlerin yeni bir sağlık sorununa da neden olabileceğinden endişe ediyor. Enkaz altında hiç dokunulmadan bulunan cesetlerin kurtarıcılar için tehlike oluşturmasından korkan yetkililer, kurtarma çalışmalarına katılanlara önleyici aşılar yapıyor. Buna karşın kalabalıkları kontrol etmek çok zor olduğu için hastalık tehlikesine karşı, her geçen gün daha fazla tedbir alınmasına ihtiyaç duyuluyor.
Evlerin yıkılması sebebiyle sığınak alanlarına dönen parklarda, açık havada uyuyan depremzedeler hala kendilerine temel ihtiyaç maddelerinin ulaştırılmasını bekliyor. Uyuyacak yer bulduklarına şükrettiklerini ifade eden depremzedelerin büyük bir kısmı günde bir öğün yemekle yetinmeye çalışıyor.
İnsanların temel ihtiyaçlarından mahrum olduğu bu bölgeye yardım etmek için harekete geçen uluslararası insani yardım örgütleri,malların halka ulaştırılmasında zorlanıyor. Deprem sonrası havalimanlarının da zarar görmesi, yurtdışından gelen yardım ihtiyaçlarının bölge insanına teslim edilmesini engelliyor. Öte yandan depremzedelere ulaştırılmak üzere uçak ve helikopterlerle gönderilen yardım malzemeleri, uçak pistinde toplanarak düzenli şekilde depremzedelere dağıtılıyor. Havalimanı ve çevresinde olası yağma olayları yaşanmaması için yoğun güvenlik önlemi alınıyor.
Deprem ve ardından yaşanan tsunamiden dolayı elektriklerin kesik olduğu Palu kentinde, havalimanına gelen vatandaşların telefonlarını ve el fenerlerini şarj etmesi için kontrollü olarak elektrik veriliyor. Bu arada kente elektrik verilmesi için enerji nakil hatlarında da çalışmalar sürüyor. Depremzedelerin diğer kentlerdeki yakınlarına ulaşması için devlet yetkilileri mobil wifi araçlarıyla ücretsiz internet hizmeti veriyor.
Enerji hatları zarar gördüğü için elektriğin olmadığı Donggala ve Sigi kentlerinde yaşayanlar, yardım kuruluşlarının dağıttığı benzinli jeneratörlerle elektrik ihtiyaçlarını karşılıyor. Akaryakıt sıkıntısının da yaşandığı Palu, Donggala ve Sigi'de benzinliklerde uzun kuyruklar oluştu. Benzinliklerde benzin ve mazot, asker eşliğinde sınırlı olarak satılıyor.
İki büyük doğal afetin üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen Endonezya'nın Sulawesi Adası'ndaki on binlerce kazazede en temel insani ihtiyaçlara ulaşmaya çalışıyor. Hükümet kaynakları neredeyse 71.000 kişinin evsiz kaldığını ifade ederken, diğer kaynaklar, sayının 300.000’den de yüksek olduğunu söylüyor.