Yoğun protesto gösterileri eşliğinde Tunus’a gelen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın “misafirperverliği” için Tunus’a 2 milyar dolar hibe ettiği iddia edildi.
İddiaya göre Prens Bin Selman 2 milyar dolar hibenin yanı sıra Tunus petrolünü daha cazip fiyatlarla tedarik etme ve Tunus Hava Kuvvetleri’ne maddi destek sağlama sözü de verdi.
Bin Selman, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından ilk yurt dışı turu kapsamında Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın ardından, sivil toplum kuruluşları (STK) ve halkın yoğun protestolarının gölgesinde Tunus'a gitti.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Veliaht Prens Bin Selman'ı hava limanında Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi karşıladı. Sibsi ve Bin Selman daha sonra Kartaca Sarayı'nda bir araya geldi.
Heyette Suudi Arabistan Dişişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, İçişleri Bakanı Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayif bin Abdulaziz, Kraliyet Divanı Danışmanı Prens Turki bin Muhammed bin Fehd bin Abdulaziz ve Ulusal İstihbarat Başkanı Halid bin Ali el-Humeydan da yer aldı. Görüşmeye ve Bin Selman'ın programına dair basına bilgi yansımadı.
Suudi Arabistan, Tunus'un devrik liderinin sığınağı
Suudi Arabistan, Tunus'u yaklaşık 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten Zeynel Abidin bin Ali'nin "Arap Baharı" isimli süreçte görevden uzaklaştırılmasının ardından sığındığı ve hala yaşadığı ülke olma özelliğini taşıyor.
Arap Baharı sürecinde demokrasi, kişisel hak ve özgürlükler alanında birçok kazanım elde eden Tunus, yüksek enflasyon, yerel para birimi dinarın hızlı değer kaybı, eriyen döviz rezervleri ve işsizlik gibi birçok ekonomik zorlukla mücadele ediyor.