Bağımsız Filistin Devleti’nin ilânı

Bağımsız Filistin Devleti’nin ilânı.
Bağımsız Filistin Devleti’nin ilânı.

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün lideri Yaser Arafat, 15 Kasım 1988’de, Birinci İntifada’nın başlangıcından yaklaşık bir yıl sonra, Cezayir’in başkenti Cezayir’de düzenlenen Filistin Ulusal Konseyi toplantısında “Bağımsız Filistin Devleti”nin kuruluşunu ilân etti. Sürgünde ilân edilen, başkenti Kudüs olan ve Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ü içine alan topraklarda (1967 sınırları) kurulan Filistin Devleti’nin Bağımsızlık Bildirgesi’ni Filistinli şair Mahmud Derviş kaleme almış, Filistinli lider Arafat ise yüksek sesle okumuştu:

Filistin Bağımsızlık Bildirgesi.
Filistin Bağımsızlık Bildirgesi.

"Ulusal Konsey, Allah'ın adıyla ve halkı adına Filistin toprakları üzerinde başkenti Kudüs olan bir devlet kurulduğunu ilân ediyor.

Filistin Devleti, Filistin halkına karşı sorumluluğu olan Birleşmiş Milletler’i, barış ve özgürlük sevdalısı dünya halkları ve devletlerini, Filistin topraklarındaki İsrail işgaline son verilmesi konusunda gereken çabayı göstererek ve halkın güvenliğini sağlayarak, Filistin Devleti'nin hedeflerine ulaşması ve halkının yaşadığı sıkıntıların bitirilmesi için yardıma çağırıyor."

Bu deklarasyonla, Filistin Kurtuluş Örgütü, Filistin'in onlarca yıllardır devam eden Filistin-İsrail çatışmasına yönelik iki devletli çözümü kabul ettiğini doğruladı.

Daha sonra Arafat kamuoyu önünde şiddeti reddettiğini açıklayarak, İsrail ile diyaloğa giden yolda önemli bir adım attı. Oslo Süreci’ne giden yolun ilk adımı olan bu yeni devletin kuruluşunun ardından Arafat, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 1988'de yaptığı konuşmada, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün İsrail'in "var olma hakkını tanıdığını" ilân etti. İsrail ise 1993 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü’nü Filistin halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıdı.