Almanya, 'İran'ın cephesi' olarak adlandırdığı Hamburg İslâm Merkezi’ni kapattı

Almanya'da Hizbullah bağlantılı olduğu iddia edilen İslâmî kuruluş yasaklandı.
Almanya'da Hizbullah bağlantılı olduğu iddia edilen İslâmî kuruluş yasaklandı.

Almanya; 'agresif antisemitizmi' desteklediğini, İran'ın bir 'propaganda merkezi' olduğunu söylediği, Almanya’da yasaklı olan Hizbullah Hareketi ile ilişkisi olduğu iddia edilen Hamburg İslâm Merkezi’ni yasakladı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, ülkedeki Şiî cemaatinin önemli merkezi sayılan, aşırılık propagandası yapmak ve İran hükümetinin "paravanı" olmakla suçladığı Hamburg İslâm Merkezi'ni ve ona bağlı kuruluşları kapattı.

Çarşamba sabahı yüzlerce silahlı devlet polisi, Hamburg İslâm Merkezi (HİM) tarafından işletilen ve turkuaz cephesi nedeniyle genellikle "Sultanahmet Camii" olarak anılan İmam Ali Camii'ne baskın düzenledi.

  • Almanya genelinde beş farklı eyalette merkezle bağlantılı olduğu iddia edilen 53 kurum ve cami de baskınlara maruz kaldı. Yetkililer, Hamburg'daki merkezin yanı sıra Frankfurt, Münih ve Berlin'deki ülke çapındaki şubeleri de yasakladı.

Karara göre, Almanya'da Şiî cemaate ait dört cami de kapatıldı.

X'te yayınlanan bir video konuşmasında Feaser, merkezi, anayasaya aykırı hedefler peşinde koşmakla suçladı ve bu hareketi "İslâmcı aşırıcılıkla" mücadeleye yönelik bir adım olarak övdü. Feaser, ayrıca merkezi İran liderliğinin yanı sıra Lübnan Hizbullah'ıyla da yakın ilişkiler içinde olmakla suçladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından çarşamba sabahı yayınlanan bir basın açıklamasına göre, baskınlar Kasım 2023'te eyalet polisinin Almanya çapında 55 kurumun değerlendirme materyallerine el koymasıyla başladı ve iddialara göre belgeler, bilgisayarlar, cep telefonları ve büyük miktarda nakit gibi "kapsamlı deliller" elde edildi.

  • HİM, Kasım 2023'teki baskınlardan önce, "şiddetin ve aşırılığın her türünü kınadığını ve her zaman barışı, hoşgörüyü ve dinler arası diyaloğu savunduğunu" belirtmişti.

Çarşamba günkü baskın sırasında eyalet polisi, federal devletin eline geçeceği bildirilen materyaller ve nakde el koyduğunu söyledi.

Basın açıklamasında, "Bugün, Almanya'da İslâmcı-aşırıcı, totaliter ideolojiyi destekleyen Hamburg İslam Merkezi’ni (Islamische Zentrum Hamburg e.V. IZH) yasakladık. Bu İslâmcı ideoloji insan onuruna, kadın haklarına, bağımsız yargıya ve demokratik hükümetimize karşıdır" denildi.

Faeser, İslâm Merkezi ve onun alt kuruluşlarının "agresif antisemitizm" yaydığını da iddia etti.

Merkezin kapatılmasına yanıt olarak İran,Almanya'nın İran Büyükelçisi Hans-Udo Muzel'i çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı'nın Batı Avrupa ülkeleri direktörü Majid Nili Ahmadabadi, yasağın "insan haklarının temel ilkelerine" aykırı olan "düşmanca bir eylem" olduğunu söyledi.

İran'ın 'doğrudan temsilcisi'

Hamburg İslâm Merkezi, 1965 yılında, Ayetullah Humeynî'nin sırdaşı âlim Ayetullah Muhammed Beheştî tarafından kuruldu.

HİM, uzun süredir Almanya'nın iç istihbarat servisi BND tarafından yakında takip ediliyordu.

  • Almanya'nın İç İstihbarat Servisi’nin 2023 yıllık raporunda, HİM'in İran'ın Almanya'daki büyükelçiliği dışında en önemli kuruluşu olduğu belirtildi.

Raporda, 1962 yılında açılan kuruluşun üyeleri ya da destekçilerinin sayısı hakkında net bir bilgi bulunmadığı aktarıldı. Tüm mal varlığına el konulan HİM'in yasaklanması için yıllardır çağrılar yapılıyordu.

Alman haber kuruluşu Der Spiegel, "HİM'in kendisini 'farklı milletlerden ve dinlerden grupların buluşma noktası' ve 'toplantılar, toplu ibadet, konferanslar, seminerler, okumalar, İslami bayramlar, düğünler, cenazeler ve sergiler için bir yer' olarak tanıttığını bildirdi."

Almanya Federal Anayasayı Koruma Dairesi, merkezi, "Avrupa'da önemli bir İran propaganda merkezi" olarak tanımlıyor.

Der Spiegel, merkezin mevcut lideri Muhammed Hadi Mofattah'ın bizzat İran'ın Dinî Lideri Ali Hamaney tarafından atandığını ve ona rapor verdiğini söyledi.

Alman devlet medya kuruluşu Tagesschau, birkaç yıl önce, Mofattah Tahran'dan Hamburg'a seyahat ederken federal polis memurları, Mofattah'ın "Dinî Liderin Temsilcisi, Hamburg İslâm Merkezi Başkanı" olarak anıldığı bildirilen çok sayıda not defteri ve belge keşfettiklerini söyledi.

Federal İstihbarat Servisi, resmî ifadesinde Mofattah'in kendisinin 1990'ların başında İran Devrim Muhafızları'nda görev yaptığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı tarafından çarşamba günü yapılan basın açıklamasında, "İran'ın İslâm Devrimi Dinî Lideri'nin doğrudan temsilcisi olarak" HİM, İslâm Devrimi ideolojisini saldırgan ve militan bir şekilde yayıyor ve "Federal Almanya Cumhuriyeti'nde böyle bir devrim yaratmayı hedefliyor." denildi.

Faeser, video açıklamasında ayrıca, "Açık bir ayrım yapmak çok önemli: Biz bir dine karşı hareket etmiyoruz. Şiî inancının ve dininin barışçıl bir şekilde uygulanması yasaktan açıkça etkilenmiyor." dedi.

Alman-İranlı siyasetçi ve Almanya'nın Yeşiller Partisi'nin eşbaşkanı Omid Nouripour, kararı X ile ilgili bir gönderiyle memnuniyetle karşıladı ve "İran rejiminin sonunda Almanya'daki merkezi casusluk yuvalarından birini kaybettiğini" söyledi.

Geçen Kasım ayında Faeser, Almanya'nın İslamofobi ile bir sorunu olduğunu söyledi ve son aylarda Müslümanlara yönelik tehditler ve nefret suçlarının artması nedeniyle bununla mücadele etmek için daha güçlü önlemler alma sözü vermişti.

“Almanya'daki pek çok Müslüman için Müslüman karşıtı saldırıların kurbanı olma tehdidi günlük bir gerçeklik haline geldi. Bunun insanların güvenlik duygusu üzerinde yıkıcı bir etkisi var, bunu kabul edemeyiz” demişti Sosyal Demokrat siyasetçi.