Afrika kıtasının, “Afrika Boynuzu” olarak bilinen kuzeydoğu bölgesinde, dikkat çekici bir yakınlaşma yaşanıyor. 1990’larda ağır kayıplı bir savaş yaşayan Etiyopya ve Eritre, ani bir kararla ilişkileri yumuşatmaya ve karşılıklı diplomatik adımlar atmaya başladı. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in Eritre’ye yaptığı ziyarette, Eritre Devlet Başkanı Isaias Afwerki ile baş başa görüşmesi sonrasında, iki ülke büyükelçiliklerini yeniden açacaklarını duyurdu.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, her iki ülkenin televizyonlarında canlı yayınlanan konuşmasında, telefon hatlarının tekrar bağlanacağını, karşılıklı uçak seferlerinin başlatılacağını, kopan ilişkilerin kısa süre içinde tamamen tamir edileceğini belirtti.
Eritre’nin 1993’te bağımsızlığını ilan etmesinden sonra, Etiyopya ile bu ülke arasında ciddi bir gerilim doğmuştu. Dönemin siyasetçilerinin ve ordu yönetimlerinin körüklediği gerilim, 1998-2000 yılları arasında bölgesel bir savaşa dönüşmüş, her iki ülkeden de on binlerce kişi bu savaşta hayatını kaybetmişti. Savaşın sonucunda imzalanan Cezayir Anlaşması’na rağmen, Etiyopya işgal ettiği bazı alanlardan çekilmeyince, ülkeler arasındaki gerilim de günümüze kadar devam etmişti.
Etiyopya ile Eritre arasındaki bu beklenmedik yakınlaşma, akıllara, bölgeye dışarıdan bir müdahalenin söz konusu olup olmadığı sorusunu getirdi. Her iki ülke liderlerinin Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yakın temas içinde bulunması dikkatlerden kaçmazken, Kahire ve Abu Dabi yönetimlerinin, Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndan uzaklaştırılması için yeni bir bölgesel ittifak tesisine odaklandıkları düşünülüyor. Mısır ve BAE’nin Türkiye’nin Somali ve Sudan’daki aktif siyasetinden oldukça rahatsızlık duyduğu biliniyor. Siyasi gözlemcilere göre Etiyopya ve Eritre’nin safları sıklaştırmasını, Türkiye’nin Afrika Boynuzu’ndaki faaliyetlerini sınırlama çabasının başlangıç aşaması olarak yorumlamak mümkün.