Abdulfettah Sisi, %89,6 oy oranıyla yeniden Mısır Cumhurbaşkanı seçildi
Mısır'da 10-12 Aralık tarihleri arasında yapılan seçimlerde oy sayımının tamamlanmasının ardından, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, 10 yıllık otoriter yönetimin ardından artık altı yıl daha Ortadoğu'nun en kalabalık ülkesinin lideri olarak görevde kalacak.
Mısır'da mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, yeniden cumhurbaşkanı seçildi.
4 adayın yarıştığı, 44,7 milyon kişinin oy kullandığı ve %66,8 katılımın kayda geçtiği cumhurbaşkanlığı seçimlerde Sisi oyların %89,6'sını (39 milyonun üzerinde) aldı.
Yeni seçimle birlikte Cumhurbaşkanı Sisi'nin yönetimi, Nisan ayından itibaren üçüncü ve anayasaya göre son görev dönemine girecek.
Ciddi bir muhalefet yoktu
Mısır'ın sıkıntılarına rağmen, muhalefete yönelik on yıl süren baskı, 1952'den bu yana ordu saflarından çıkan beşinci cumhurbaşkanı olan Sisi'ye yönelik her türlü ciddi muhalefeti ortadan kaldırdı.
Sisi, seçimlerde hiçbiri yüksek profilli olmayan üç adayla yarışıyordu. En öne çıkan potansiyel aday, kampanyasının engellendiğinden ve düzinelerce destekçisinin tutuklandığından şikayet ederek seçimini sonlandırdı.
İkinci sırada yer alan Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı Hazım Ömer ise yüzde 4,5 oy aldı.
Daha sonra, sol eğilimli Mısır Sosyal Demokrat Partisi'nin lideri Farid Zahran ve asırlık ama nispeten marjinal bir parti olan Vafd Partisi'nden Abdel-Sanad Yamama geldi.
Sisi iktidarı
Sisi, ülkenin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013'te devrilmesinin ardından iktidara geldi. 2018 yılında yeniden seçildi. Önceki iki seçimi de yüzde 97 oy alarak kazandı.
- Sisi, 23 Nisan 2019'da düzenlenen referandumlacumhurbaşkanlığının görev süresini dört yıldan altı yıla çıkardı ve art arda görev süresi sınırını ikiden üçe çıkaracak şekilde 2030'a kadar görevde kalmasının yolu açarak Anayasada değişiklik yaptı.
Sisi'nin yönetimi, ilk cumhurbaşkanı olduğu 2014'ten bu yana, muhalefete yönelik şiddetli baskılarla gölgelendi; şu anda cumhurbaşkanına yönelik eleştirileri veya muhalefetleri nedeniyle yaklaşık 65.000 siyasî mahkum Mısır hapishanelerinde tutuluyor.
İşkence yaygınlaştı ve sistematik hale geldiği Mısır'da başkanlık af komitesi bir yılda yaklaşık 1000 kişiyi serbest bırakırken, hak grupları aynı dönemde bunun üç ila dört katı kadarının tutuklandığını söylüyor
Önceki iki seçimde Sisi'ye karşı yarışanlar ya da aday olmak istediklerini ifade edenler ya oylamadan çıkarıldı ya da hapse atıldı.
2023 seçimlerinde muhalefetin önde gelen iki ismi daha aday olmaya çalıştı ancak hükümet tarafından hızla kenara itildi. Bugün Hişam Kassem hapisteyken, Ahmed Tantavi ise yargılanmayı bekliyor.
Sisi'nin muhalefeti tarafından desteklenen solcu siyasetçi Tantavi, kendisine ve kampanya üyelerine yönelik büyük ihlalleri gerekçe göstererek başkanlık yarışından çekildi.
Tantavi ve düzinelerce kampanya üyesi dolandırıcılık suçundan yargılanıyor; birçok kişi bu suçlamayı Sisi'ye meydan okumaya yönelik bir misilleme eylemi olarak görüyor.
Yükselen enflasyon
Yaklaşık üçte biri yoksulluk içinde yaşayan 105 milyonluk Mısırlı, yakın tarihteki en kötü malî krizini yaşarken, Mısırlılar aynı zamanda artan fiyatlar ile mücadele ediyor.
- Gıda enflasyonu %45'in üzerinde seyrederken, bazı kesimler devleti mega projelere öncelik vermekle eleştiriyor.
Sisi, 2016'dan bu yana vaat edilen faydaları sağlayamayan yüksek maliyetli projeleri de içeren bir dizi ekonomik reform gerçekleştirdi.
Bu arada ulusal borç üç katına çıktı ve para birimi değerinin yarısından fazlasını kaybederek Mısırlıları geçim sıkıntısı içinde bıraktı.
Gazze’deki savaş, Mısır’ın ulusal güvenliğine tehdit oluşturuyor
Sonucundan pek şüphe duyulmayan oylama, Mısır'ın komşu Gazze'deki İsrail-Hamas savaşı ve ülkenin şimdiye kadarki en kötü ekonomik krizi de dahil olmak üzere çeşitli krizlerle uğraştığı bir dönemde gerçekleşti.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi sonuçların açıklanmasının hemen ardından yaptığı konuşmada,Gazze’deki savaşın Mısır’ın ulusal güvenliği için tehdit oluşturduğunu kaydederek, "bu savaşı durdurmak için tüm çabaları seferber etmeleri gerektiğini" belirtti.
Gazze’deki savaşın Mısır’ın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu vurgulayan Sisi, yeni görev süresindeki zorluklara dikkati çekerek, "Bu zorlukların başında doğu sınırımızda (Gazze) devam eden savaş geliyor. Özelde Mısır'ın ulusal güvenliğine, genelde ise Filistin davasına tehdit oluşturması sebebiyle, bu savaşın sürdürülmesini önlemek için tüm çabalarımızı seferber etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
- Mısır Cumhurbaşkanı, halkın sadece Cumhurbaşkanını seçmek için değil, aynı zamanda Gazze’ye yönelik sürdürülen “insanlık dışı savaşı reddetmelerinin ifadesi olarak oy kullandığını" söyledi.
"Yeni bir cumhuriyet inşa etmeyi sürdürmek için çalışma" sözü veren Sisi, "Ulusal diyaloğumuzu daha etkin ve işlevsel bir şekilde sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.