2022 Gazze Şeridi raporu: 90 bin konutun yeniden imarı gerekiyor
2022 senesinde de İsrail saldırılarından eksik olmayan abluka altındaki Gazze Şeridi, konuttan içme suyuna, tedavi imkanlarından temel geçim kaynaklarına pek çok alanda insan hakları ihlalleriyle karşı karşıyaydı.
Filistin'deki Mizan İnsan Hakları Merkezi, "2022 yılı Gazze Şeridi'ndeki ekonomik, sosyal ve kültürel hakların gerçekliği" temalı bir rapor hazırladı.
Rapora ilişkin Gazze'de düzenlenen basın toplantısında Mizan İnsan Hakları Merkezi adına konuşan araştırmacı Basim Ebu Cerayi, geçen sene İsrail'in uygulamaları nedeniyle abluka altındaki bölgede oluşan zararlar hakkında bilgi verdi.
- İsrail saldırıları nedeniyle hasar gören konut sıkıntısı geçen yıldan günümüze devam ediyor. Bölgede 90 bin 17 konutun kısmen ya da tamamen hasarlı olduğu tespit edildi. Bu yapıların yeniden imara ihtiyacı var.
Gazze'de güvenilir ve yeterli içme suyu miktarının önceki seneye göre gerilediğini ifade eden Ebu Cerayi, Gazze'deki akifer kuyularından çıkarılan toplam suyun yüzde 96,2'sinin uluslararası sağlık standartlarına uygun olmadığı bilgisini paylaştı.
Hasta Filistinliler, abluka altındaki Gazze'den çıkabilmek için İsrail'den izin bekliyor
Ebu Cerayi, kısıtlı sağlık imkanlarına sahip Gazze Şeridi'nde, tedavi olmayı bekleyen hastalara yönelik İsrail'in ihlallerine de değindi.
- Tedavi amaçlı Batı Şeria veya Kudüs'e geçmek isteyen 20 bin 295 hasta, İsrail makamlarına verdiği dilekçelerden yüzde 33'üne ya ret yanıtı alıyor ya da dilekçeleri görmezden geliniyor.
İsrail'in, 225 hastayı bölgeden çıkışları için soruşturma ve sorguya tabi tuttuğunu belirten Ebu Cerayi, bunlardan sadece 24'ünün çıkışına onay verildiğini kaydetti.
Öğrenciler ve çalışanlar da hedefte
İsrail saldırılarının öğrenciler arasında yol açtığı kayba da dikkati çeken Ebu Cerayi, geçen yıl 6'sı üniversite öncesi aşamadan, 2'si lisans ve lisans üstü aşamadan olmak üzere 8 öğrencinin saldırılar sonucu yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Ebu Cerayi, geçen sene Gazze'den gelerek İsrail'de çalışan Filistinlilerden 5'inin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.
Temel geçim kaynağı denizler ve tarım arazileri de rahat bırakılmıyor
İsrail, Gazze'den gelen Filistinlilerin bölgeyi serbestçe geçmelerini engellemenin yanı sıra, Filistin topraklarında ve sularında askerî yasak alanlar veya tampon bölgeler gibi ciddi erişim kısıtlamaları uygulayarak Gazze Şeridi'ndeki hareketlere kısıtlamalar getiriyor. Bu kısıtlamaların uygulanmasından en çok etkilenen gruplardan ikisini, bu sularda ve topraklarda yaşayan ve çalışan Filistinli balıkçı ve çiftçi toplulukları oluşturuyor.
Gazze Şeridi'nde halkın önde gelen geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık sektöründe yaşanan ihlallere de dikkati çeken Ebu Cerayi, "geçen yıl İsrail'in Filistinli balıkçılara yönelik 474 kez ateş açtığını" aktardı.
Ebu Cerayi, söz konusu saldırılar sırasında 23 balıkçının yaralandığını, 8'i çocuk 64 Filistinlinin gözaltına alındığını, 23 balıkçı teknesine de el konulduğunu ifade etti.
İsrail'in tarım arazilerine yönelik saldırıları ve ihlallerinin de artarak devam ettiğini kaydeden Ebu Cerayi, İsrail güçlerinin geçen sene Filistinlilere ait tarım arazilerine yönelik 42 ihlal gerçekleştirdiğini ve 590 kez ateş açtığını aktardı.
Ebu Cerayi, İsrail'in bu ihlallerinin sınır bölgesindeki Filistinli çiftçilerin maruz kaldığı sıkıntıları artırdığını vurguladı.
İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana kara, deniz ve havadan abluka altında tutuyor.