Yemekten sonra neden uykumuz gelir?

Yemekten sonra neden uykumuz gelir?
Yemekten sonra neden uykumuz gelir?

Bazen yemek yediğinizde kulağınıza ninni okunuyormuş gibi uykunuz geliyor mu? Sanki o sıra bütün enerjiniz gitmiş ve biri size uyku ilacı vermiş, mekan fark etmeden bir köşe bulup uyusam diye düşünüyorsanız yediklerinizle alakalı olabilir. Evet yanlış duymanız bazı yiyecekler uyku durumunu etkileyebiliyor. Hadi biraz daha açığa kavuşturalım bu durumu.

Bir aminoasit türü olan triptofan, bünyesinde birçok protein barındırmanın yanı sıra vücutta serotonin ve melatonin salgılanmasına da etki ediyor. Serotonin ve melatonin hormonları ise uykuya dalmamıza etki ediyor. Bu sebeple içerisinde yüksek miktarda protein ve karbonhidrat barındıran gıdalar tükettikten sonra vücutta uyku sinyalleri salgılanıyor. Özellikle yağlı veya kızartılmış yiyeceklerde daha sık karşılaştığımız bu durum vücudun sindirmek için fazla enerji harcamasıyla da doğru orantılı.

Tek suçlu protein ve karbonhidrat değil!

Her ne kadar protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenildiğinde uyku gelse de bunun tek sebebi bunlar olmayabilir. Düzensiz beslenme, sindirim sürecinde vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayamaması ve alkol tüketimi başlıca nedenler arasında. Ancak tüm saydığımız bu nedenlerin arasında ciddiye alınması gerek bir neden var ki o da şeker hastalığı. Eğer her yemekten sonra ani uyku bastırması yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz çünkü şeker hastalığına sahip olabilirsiniz.