Yemekleri meyveyle yeniden lezzetlendiriyoruz!

Yemekleri meyveyle yeniden lezzetlendiriyoruz!
Yemekleri meyveyle yeniden lezzetlendiriyoruz!

Osmanlı mutfağında meyveler yemeklerde sık sık kullanılıyordu. Hatta bildiğimiz birçok yemeğin orijinalinde meyve kullanılıyordu. Ancak zamanla bu tarifler değişti ve günlük yaşantımızda içinde meye olan yemekleri mutfaklarımızdan uzaklaştırdık. Özellikle yaz meyvelerinin kullanıldığı bu tarifler şimdilerde yeni yeni özel günlerimizde sofralarımızı süsler oldu. Peki hangi meyveler yemeklerde kullanılır? İşte yemeklerinizi bambaşka bir lezzete dönüştürecek o yaz meyveleri.

Kayısı

Bu zamana kadar kayısıyı sadece meyve olarak tükettiyseniz çok şey kaçırdınız demektir. Özellikle kuzu etinden yapılan yemeklere çok yakışın kayısı, tavuk yemeklerinde de tercih ediliyor. Kayısı kebabı, kayısılı kuzu ve kayısılı patlıcan kebabı gibi birçok farklı yemek çeşidi olsa da bizim en sevdiğimiz kayısılı körili tavuk baget.

Vişne

Yazın en güzel meyvelerinden biri olan vişne, her şeye yakışıyor desek yeridir. Özellikle Osmanlı döneminde çokça yapılan vişneli sarma bizim en sevdiğimiz yemekler listesinde bulunuyor. Tabi sadece sarmada değil yoğurtlu mezelere de çok yakışan vişne, yemeklere estetik bir görüntü de sunuyor.

Çilek

Bizim için yazın her şeyin içine atabileceğimiz meyveler arasında bulunan çilek, en çok salatalara yakışıyor. İçecekten tatlıya kadar birçok yerde kullansak da yaz sıcağında fresh bir şeyler yemek istediğimizde elimiz hep çileğe gidiyor. Hatta ve hatta bu salata roka salatasıysa yemek yemeyip direkt onu yiyoruz.

Erik

Tüm kış hepimizin yolunu gözlediği erikten yapılmış bir yemek daha önce denemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Özellikle Antep mutfağında sıkça karşılaştığımız erik, güveç yemeklerinde çok fazla kullanılıyor.

Şeftali

Bal gibi tadıyla ismi bile ağız sulandıran şeftali, özel günlerde farklı yemek yapmak istediğinizde hoş aroma katabilecek bir yoldaş. Özellikle tavuklu yemeklere çok yakışan şeftali, semizotu salatasına da farklı bir yorum katıyor.

Malta eriği

Gaziantep mutfağının gözdesi olan yenidünya kebabını daha önce yemediyseniz bu yazımız size bir işaret olabilir. Kırmızı etle uyumuna şaşıracağınız malta eriği, bir denemeden sonra sizin için sadece meyve olmaktan çıkacak!