Verimli kullanım için bunlara dikkat: Raf raf buzdolabı yerleşimi nasıl yapılır?
Mutfağın vazgeçilmez araçlarından biri olan buzdolabı yerleşim doğru yapıldığında besinleri uzun süre saklamanızı sağlar. Ayrıca yine etlerin de proteinlerini kaybetmeden kalmasını sağlar. Ancak bunun için her rafın düzenli yerleştirilmesi şart. Lokma olarak bizim de konuyla alakalı söyleyeceklerimiz var. Hazırsanız, başlayalım.
Mutfak düzenini sağlamak için buzdolabını güzelce yerleştirmek şart. Bunun için de hem günlük hem de haftalık olarak yapılması gerekenler var. Özellikle alışveriş yaptıktan sonra buzdolabı yerleşimi sırasında dikkat etmek şart. Zira buzdolabı aslında en çok alınan ürünlerin yerleştirilmesi sırasında düzensizlik sebebiyle dağılabiliyor. Bu rehberimizde buzdolabının nasıl yerleştirilmesi gerekir ve buzdolabını yerleştirirken nelere dikkat etmek gerekir gibi konuları temel alıyoruz.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi mutfağın temiz olması şart. Bunun için ilk kurallardan biri buzdolabı temizliği. Hazırladığımız rehberi birazdan paylaşacağız ama onun öncesinde temizlikle ilgili birkaç ipucunu buradan verelim: Buzdolabı temizliğinde sirkeyi bolca kullanabilirsiniz.
İlk raftan başlayalım: Buzdolabının ilk rafında rafında genellikle hızlıca ulaşılabilecek besinler tutulmalı. Böylece dolabı her açıp kapattığınızda hızlıca alıp ya da yerleştirip işlerinizi halledebilirsiniz. Kahvaltılıklar da buna dahil. Eğer buzdolabınızda kahvaltılıklara ait özel bir bölüm yoksa siz yine de ilk rafı kahvaltılıklar için kullanın.
Sıra geldi ikinci rafa. Birçok kişi buzdolabının ikinci rafında genellikle pişirdiği yemekleri koymayı tercih ediyor. Tabi bunun için de gıdaları ya da pişirilen yemekleri buzdolabına yerleştirmeden önce de yapılması gerekenler var. Örneğin streçleme. Ayrıca yine besinlerin birbirine teması olmaması da önemli.
Üçüncü rafa daha çok işlem görmemiş olan besinleri yerleştirebilirsiniz. Yani aslında çiğ etler için bu raf oldukça uygun. Aynı zamanda kaplara koyulup satılan besinlerde de bu raf oldukça kullanışlı. Yani yoğurt ve diğer paketli ürünler için de üçüncü raf gayet cazip.
Pazar poşetlerini olduğu gibi buzdolabına yerleştirmeyin
Son raf genellikle meyve ve sebzelere ayrılıyor. Ama az önce bahsettiğimiz buzdolabına yerleştirmeden önce saklama biçimini değiştirme durumu meyve ve sebzeler için de geçerli. Pazardan geldiği şekliyle poşetleri buzdolabına yerleştirmek pek de sağlıklı değil. Besinler paketlerinden çıkarılarak güzelce yıkanmalı ve daha sonrasında silinerek kurutulduktan sonra buzdolabına yerleştirilmeli.
Yumurtaları yıkamayın
Protein açısından çok zengin olan yumurtanın buzdolabında saklanma biçimi de çok önemli. Çünkü doğru saklanmadığı takdirde kısa süre içinde yumurtaların bozulma ihtimali var. En sık karşılaşılan hatalardan biri yumurtaların yıkanarak buzdolabına yerleştirilmesi. Islak yumurtalar bakteri üretiminde sanıldığından çok daha agresif olabiliyor. Yumurtaları yıkamadan kendi kutusuyla birlikte buzdolabında saklamak en mantıklısı.
Etleri suda çözdürmeyin
Et ve tavuk gibi bersinleri çözdürmek için su fazlasıyla kullanılıyor. Yani aslında buzdolabından çıkarılan etler suyun altında çözülmeye bırakılabiliyor. Ama aslında bu pek de sağlıklı değil. Donan besinleri buzdolabı içinde çözdürmek en iyisi. Bahsettiğimiz ‘suda çözdürme’ işlemini ise sebzelerde kullanabilirsiniz.
Buzdolabına konmaması gereken besinler neler?
Buzdolabı yerleşimini raf raf anlatıp daha sonrasında pazar poşetleri, sebzelerin saklanması yumurta ve et konusunda uyarıları yaptıktan sonra buzdolabında saklanmaması gereken gıda ve besinlerden de bahsetmemiz gerekiyor.
Soğan: Soğan buzdolabına konulduğunda yumuşar ve küflenir. Dolayısıyla buzdolabının dışında serin bir ve kuru bir yerde saklamak gerekiyor.
Domates: Domates, sanıldığının aksine buzdolabında saklanmaması gerekenler arasında yer alıyor. Zira buzdolabında tadını kaybediyor.
Sarımsak: Yine soğandaki gibi sarımsağı da küflenmesi nedeniyle buzdolabında saklamamak gerekiyor.
Patates: Patates - soğan ikilisi genellikle beraber satın alınıp aynı yerde saklanıyor. Ancak yine de soğan için yaptığımız hatırlatmayı patates için de yenileyelim.
Ananas: En sık yapılan hatalardan biri de ananasların da buzdolabında saklanıyor olması. Buzdolabının soğukluğu ananasın olgunlaşmasını ve dolayısıyla tüketime hazır hale gelmesini engelliyor.
Tüm bunlar haricinde ekmek, çikolata, kahve ve balı da yine buzdolabında saklamamak gerekiyor.