Unesco yaratıcı şehirler ağı; Dünyanın dört bir yanından 10 gastronomi şehri
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı, UNESCO tarafından 2004 yılında, dünyanın çeşitli yerlerinden bambaşka kültürlere sahip şehirleri ortak paydalarda buluşturma maksadıyla oluşturulmuş bir kültür programıdır. Bu program dahilinde gruplandırılacak şehirlerin temaları UNESCO tarafından edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir. Biz yemek canavarlarını ilgilendiren kısmı ise tabi ki de; gastronomi.
Gastronomi şehirlerini gruplandırırken, aranılan kriterlerin en ama en önemlileri söz konusu şehrin kendisiyle özdeşleşmiş yerel lezzetlere sahip oluşu ve şehirde çok sayıda ismini dünyaya duyurmuş restoran/şef oluşu. Dünyanın belirli bölgelerinde tam anlamıyla gastronomi turizmine sahip olan şehirlerin bu listede oluşu ise pek de sürpriz değil.
Dünya mutfağı söz konusu olduğunda birbirinden nefis yemekleri ve kendine has mutfak kültürüyle aradan sıyrılan Türk mutfağından ise 3 şehir bu listede yer alıyor. Hatta şöyle ki en bu listenin yıldızları 3’er şehri ile beraber; Türkiye ve İtalya.
Gaziantep - Türkiye
Gaziantep mutfağı, şüphesiz ki oldukça geniş bir yelpazeye sahip Türk mutfağının aslan payını sırtlanan şehirlerden biri. Birbirinden lezzetli yemekleriyle çoktan gönüllere taht kurmuş Antep, bizler için baklavasıyla apayrı bir yerde. Hatta bizlere soracak olursanız UNESCO tarafından gastronomi şehri ilan edilmesinin en büyük sebebi; ağızda dağılan baklavası.
Zahle - Lübnan
Bizler için mistik lezzetlerle dolu olan Lübnan mutfağına şöyle bir selam duralım. Lübnan dendiğinde lezzet festivallerine ev sahipliği yapan, tüm gastronomi kültürünün temellendiği yer olan Zahle’nin bu listede olmasına da pek şaşırmadık doğrusu. Sahi yolunuz düşer mi bilinmez lakin bir gün Zahle’ye gidecek olursanız bizler için de yerinde falafel yemeyi unutmayın.
Burgos - İspanya
Burgos, gerçek manada bir İspanyol ateşi. İspanyol mutfağının tüm güzelliklerine ev sahipliği yapan Burgos; birbirinden başarılı işletmeleri ve dünyaca ünlü şefleriyle UNESCO tarafından bu ağa katılmaya hak kazanmış. Adını şehirden alan Morcilla de Burgos’unu dahi yerinde deneyimleyebilmek için bizce gastronomik bir seyahate oldukça uygun şehirlerden biri.
Belem - Brezilya
Brezilya mutfağının bütünlüğünden bahsetmek oldukça zor olsa da, Belem mutfağı hakkında bir nebze olsun bilgi sahibi olduğunuzda neden bir gastronomi şehri unvanı aldığını anlamak pek de zor değil. Örneğin Cumartesi günleri şehirde tüm restaurantlarda çıkan yöresel bir lezzet olan feijoada bize göre Belem’in bu ağa katılmasındaki en güçlü neden.
Parma - İtalya
Gözünüzü kapatıp ince dilim enfes bir pizza yediğinizi hayal edin ve bunu bir pizza cenneti olarak adlandırmaktan asla geri durmayacağımız İtalya’da gerçekleştirdiğinizi. Dünyaca ünlü parmesan peyniriyle dahi bu listeye girmeye onlarca kez hak kazandığına inandığımız Parma, İtalyan mutfağına dair sevdiğimiz lezzetlerin tümü dersek hakkını teslim etmiş oluruz.
Ensenada - Meksika
Tam manasıyla ‘gerçek’ bir taco yemek için kalkıp Ensenada’ya gitmemiz pek mümkün olmasa da, UNESCO tarafından bir gastronomi şehri seçilmiş olan Ensenada’nın bu unvanı neden aldığını düşünmenize dahi gerek olmadığını ve tek nedeninin enfes lezzetiyle taco olduğunu söylemiş olalım.
Hatay - Türkiye
Listede kendi ülkemizin şehirlerini görünce bir nebze ‘as bayrakları as, as, as’ moduna girip yükselsek de objektif kalmaya çalıştığımıza emin olabilirsiniz. Hatay denilince her çatalımızda uzayan peyniriyle aklımızı başımızdan alan künefenin UNESCO’nun da dikkatini çekmiş olması doğrusunu isterseniz bizi hiç mi hiç şaşırtmadı. Kendi ülkemizde bulunan gastronomi şehirlerine gidip birbirinden nefis lezzetlerini yerinde deneyimlemek için bu listemiz bizce harika bir fırsat.
Östersund - İsveç
İsveç mutfağını keşfetmek isteyenlere önerilebilecek ilk rotadır; Östersund. Şehirde birçok ödüllü şef ve restaurant olması neden bu listede olduğunun en açık cevabı. Lezzetli mi lezzetli alabalık restaurantlarıyla da apayrı bir gastronomi kültürü oluşturmuş Östersund bize kalırsa mutlaka görülmesi gereken şehirlerden.
Tsuruoka - Japonya
Uzakdoğu mutfağı her ne kadar bizlerin damak zevkine pek uygun olmasa da çok lezzetli yemekler olduğunu da itiraf etme vakti geldi. Tsuruoka, Uzakdoğu mutfağına ait tüm lezzetli yemeklerin bir araya geldiği bir şehir olduğundan bu listeye girmeye hak kazanmış olması Lokma olarak bizi pek de şaşırtmadı.
Phuket - Tayland
Egzotik lezzetler ne kadar hoşunuza gider bilinmez lakin Tayland’da işler başka. Hindistan cevizi sütüyle hazırlanan; kaeng khiao wan kai, uzun erişte diyebileceğimiz milli bir yemek olan; phad thai derken bir nebze olsun ilgi çekmiyor değil. Neyse ki isimlerinin telaffuzuyla da bizleri epey zorlayacak bu lezzetlere sahip Phuket’i listenin en sonuna bırakmamızın nedeni de bu, yolumuzun düşme ihtimalinin epey düşük oluşu.