Turşu ne zamandan beri hayatımızda?
Dünyanın neresine giderseniz gidin turşunun birçok türünü görebilmeniz mümkün. Bazıları bizim turşularımızı andırırken bazıları ise turşu diyebilmemizin zor olduğu tarifler. Kendimizi bildik bileli turşu yiyoruz ancak "meyve ve sebzelerin tuzlu bir suyun içerisine koyup tarif hazırlamak kimin aklına geldi?" diye düşündürüyor. Sahi kim buldu bu turşuyu? Nasıl ortaya çıktı?
Turşunun tam olarak nerede ve ne zaman bulunduğuna dair net bir bilgi bulunmuyor ancak bazı kaynaklara göre turşunun geçmişi milattan önce 10 bin yılına kadar uzanıyor. Uzmanlara göre bu söylenen tarih fazla abartılı bir tarih olsa da elde edilen en eski bulgular milattan önce 4 bin yılına kadar dayanıyor. Medeniyetin ilk izlerine rastladığımız Mezopotamya turşunun ilk çıktığı yer olarak biliniyor. Ancak yapılan çalışmalar turşunun sadece Mezopotamya'da değil aynı zamanda Hindistan'da da yapıldığını ortaya koyuyor. Peki turşu nasıl ortaya çıktı?
O dönemlerde insanlar tarıma başlamış ve yazları bol bol yiyip içtiği yiyecekleri kışında rahatlıkla yiyebilmek için çözüm aramışlar. Ancak hangi çözüme başvururlarsa vursunlar sebze ve meyveler bozulmuş Ta ki onları tuzla buluşturana kadar. Tuzlu suyun içerisinde saklanan sebze ve meyveler bu şekilde bozulmadan durmuş ve daha sonra da rahatlıkla yenilmiş. Tuzlu suyun içerisinde salamura bekleyen sebze ve meyveler asit ürettiği için o tarihlerde toprak kaplarda saklanıyordu. Daha sonraları bu salamura geleneğini geliştiren insanoğlu zamanla sirke ya da limon suyu ekleyerek turşuyu daha farklı bir forma getirdi.