Ülkemizde görülen mantar çeşitleri
Dünya üzerinde binlerce çeşidi olan mantar, ülkemizde de en çok yetişen gıdalar arasında. Özellikle ilk ve son baharda görülen yağışlarla beraber daha fazla görmeye başladığımız bu yiyecek, yemeklere de çok yakışıyor. Hadi gelin yemeklere lezzet katan mantarın ülkemizde yetişen türlerine bir göz atalım.
İstiridye mantarı
Kavak mantarı olarak da anılan istiridye mantarı, beyaz gri veya koyu kahverengi arasında bir görünüme sahip. Dünya üzerinde en çok görülen 2. mantar çeşidi olan istiridye mantarı, adını istiridyeye benzerliğinden alıyor.
Trüf mantarı
En değerli mantar türleri arasında yer alan trüf mantarı, kokusu ve aromasıyla farklılaşıyor. Trüf mantarının 120 farklı çeşidi bulunsa da genel olarak az bulunan bir mantar olmasıyla biliniyor. Yaygın yetişmemesinin yanı sıra toprağın tamamen altında yetişmesi de trüf mantarını bulmayı zorlaştırıyor.
Kültür mantarı
Mutfaklarımızda en çok tercih ettiğimiz mantar çeşidi olan kültür mantarı, belli koşullar altında yetiştiriliyor. Ülkemizde en çok yetiştirilen mantar çeşidi olmasıyla da her yerde görebileceğimiz bu yiyecek, dört mevsim yenebiliyor.
Tirmit mantarı
Ülkemizin kuzey bölgesinde yetişen tirmit mantarı, dalgalı şapkasıyla bilinir. Temmuz ve Ekim aylarında sıkça görmeye alışık olduğumuz bu mantar çeşidi, sedir, çam ve göknar gibi iğne yapraklı ağaç türlerinin bulunduğu ormanlarda yetişir.
Kanlıca mantarı
Kastamonu ve Sinop bölgesinde çokça yetişen kanlıca mantarı, çıntar ve melki ismiyle de biliniyor. Sonbahar ve kış zamanlarında bol bol yetişen bu mantar, 3 türe ayrılıyor. Turuncudan yeşile doğru değişen rengiyle dikkat çeken kanlıca mantarı, özellikle et yemeklerinde tercih edilmekte.
Kuzu göbeği mantarı
Şapka kısmı peteği anımsatan kuzu göbeği mantarı, morel mantarı olarak da biliniyor. Farklı görüntüsü sayesinde kolayca ayırt edilebilen bu mantar çeşidi, Şubat ve Haziran aylarında yetişmekte. Hem kurutulmuş hem de dondurulmuş olarak kullanılabilen kuzu göbeği mantarı, bu sayede her mevsim kullanılabiliyor.
Kestane mantarı
Dünyada portobello olarak bilinen kestane mantarı, kültür mantarına olan benzerliğiyle dikkat çekiyor. Ancak kestane mantarı kültür mantara kıyasla daha kahverengi bir görünüme sahip.
Porçini mantarı
Yoğun aromasıyla bilinen porçini mantarı, yedikçe derinlerden fındık tadı almanızı sağlıyor. Ülkemizde ayı mantarı ve çörek mantarı olarak da isimlendirilen bu gıda, yemek soslarında sıkça kullanılıyor. Ayrıca sadece taze olarak değil kurutulmuş olarak da satılan porçini mantarı, turuncu renge sahip.