Türkiye'de yetişen incir çeşitleri

Türkiye'de yetişen incir çeşitleri
Türkiye'de yetişen incir çeşitleri

Morun, sarının ve yeşilin en güzel tonlarını gösteren incir, hem yaşı hem de kurusuyla bin bir çeşit fayda sunuyor. Bu yüzden de Kuran-ı Kerim’de geçen meyveler arasında yer alan incir, yüzyıllardan beri sadece lezzeti için değil şifası için de tüketiliyor. Tam bir incir cenneti diyebileceğimiz ülkemizde ise birçok farklı çeşitte incir üretimi yapılıyor. Hatta yılda ortalama 260 bin ton incir üretimiyle Türkiye dünya listesinde ilk sırada yer alıyor. İşte Türkiye’de yetiştirilen incir türleri.

Sultan Selim

Aydın ve İzmir’de yetişen sultan selim inciri, hepimizin bildiği sarı ve ince kabuklu olan bir tür. Kabuğu ince olduğu için yaşken de yemesi çok keyifli olan bu incir türü genellikle kurutmalık yapılıyor.

Morgüz

Ege bölgesinin incisi olan morgüz, rengiyle herkesi kendisine hayran bırakıyor. Morun her tonunu görebileceğiniz alacalı bir görüntüye sahip olan bu incirin de kabuğu oldukça ince. Kurutma yerine genellikle sofrada kullanılıyor.

Sarı zeybek

Aydın ve Denizli’nin sarı zeybeği adından da anlaşılacağı gibi sarı renge sahip. İnce kabuğunun altında yatan bal gibi tadıyla en çok tercih edilen incir türlerinden biri olan sarı zeybek, kurutmalık yerine sofralara daha çok yakışıyor.

Beyaz orak

Kurutmalıktan ziyade sofrada yemek için uygun olan beyaz orak, Manisa’da yetiştiriliyor. Orta kalınlıkta kabuğa sahip olan beyaz orak inciri, daha etli incir sevenlerin tercihi oluyor.

Bursa siyahı

Koyu mor renge sahip olduğu için Bursa siyahı olarak isimlendirilen bu incir türü, hem sofralık hem de kurutmalık olarak değerlendiriliyor. Kalın kabuğuyla da dikkat çeken Bursa siyahı, Bursa ve çevresinde çok fazla tüketiliyor.

Abbas inciri

Sarımsı yeşil renge sahip olan Abbas inciri, Kahramanmaraş’ın gözdesi. İri görünümüyle diğer incirler arasında dikkat çeken Abbas inciri, sofralık olarak kullanılıyor.

Dağ incir

Aydının bereketli dağlarında kendiliğinden yetişen tamamen doğal olarak üretken dağ inciri, mor ve ince kabuğa sahip. Yöre halkı tarafından kurutmalık olarak kullanılan dağ inciri, doğal olduğu için diğer incir türlerine göre daha fazla aromaya sahip.

Bardacık

İzmir’de yetişen bardacık yeşil kabuğunun içerisinde capcanlı pembe renginde incir içi barındırıyor. Kurutmadan ziyade sofralık olarak kullanılıyor.