Türk kahvesinin tazeliği nasıl anlaşılır?
En iyi sohbetlerimizin sırdaşı olan Türk kahvesi, Osmanlı'dan beri vazgeçemediğimiz lezzetlerimizden biri. Her gün bir tane içmeden kendimize gelemediğimiz bu lezzetli içecek kendisine has pişirilme tekniği ve aromasıyla dünyaya nam salmış bir içecek. Köpüğünü ve aromasını herkesin tutturamadığı bu kahvenin en önemli püf noktası ise tazeliği. Bu yüzden aldığınız Türk kahvesinin taze olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte püf noktaları.
Koklama yöntemi
Aldığınız kahve paketini açtığınız andan itibaren etrafı saran hoş bir kokunun olması gerekiyor. Bu koku o kadar yoğun olmalı ki diğer odalarda olan kişinin bile alması gerekiyor. Eğer koku yoğun değilse kahve de bayat demektir.
Soğuk su yöntemi
Türk kahvesinin taze olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından biri soğuk su yöntemi. Bir bardak soğuk suyun içerisine ekleyeceğiniz bir kaşık kahve, suyun yüzünde kalıyor ve suyun rengini belli belirsiz değiştiriyorsa işte o zaman kahve taze demektir. Ama suya eklediğiniz kahve dibe çöküyorsa ve ciddi bir renk değişikliği yaratıyorsa o kahve taze değildir. Aynı zamanda suyun rengini çabuk değiştirmesi de içerisinde bazı renklendirici katkı maddelerinin olabileceğinin de göstergesidir.
Tanecik kontrolü
Kahvenizin toz tanecikleri birbirine yapışmıyorsa ve cezveye eklerken kolayca dağılıyorsa o zaman bu durumda kahvenizin taze olduğunu göstermektedir. Ama kahvenizin birbirine tutunarak topak topak duruyorsa maalesef o kahve bayatlamıştır.
Yüksek aromaya sahip olmalı!
Kahvenizin taze olup olmadığını anlamak için saydığımız tüm yöntemleri denediniz ancak yine de anlayamadıysanız o zaman bir fincan kahve yapın ve için. İçtiğiniz kahvede yoğun kahve aromasından ziyade daha çok su tadı geliyorsa o zaman kahveniz bayatlamıştır.