Tüm detaylarıyla anlatıyoruz: Kesme tahtası nasıl temizlenir?
Kesme tahtası satın almadan önce insanların aklındaki temel soru işareti malzemesi oluyor. Ahşap, plastik ve mermer şeklinde farklı malzemelerden üretilen kesme tahtaları var. Ama temizlik yöntemleri aslında aynı. Belki başka bir başlık altında kesme tahtası satın alma rehberi hazırlayıp, ayrıntıları sizlerle paylaşabiliriz. Ama bu konumuzda ana odak noktamız kesme tahtalarının nasıl temizleneceği… Özellikle sosyal medyadan gelen sorular neticesinde kesme tahtası nasıl temizlenir? Kesme tahtası neyle temizlenir? gibi soruların yanıtlarını veriyoruz.
Kesme tahtasının temizliği ve bakımı sanıldığından daha önemli. Alışkanlık haline getirildiğinde aslında her kullanımdan sonra küçük birkaç temizlik adımı bile işleri hızlı ve pratik hale getirebiliyor. Hızlıca uygulayabileceğiniz yöntemlere geçelim. Onları anlattıktan sonra da detaylı temizlik adımlarına bakacağız.
Adım 1: Kullanım sonrası sudan geçirin
Kesme tahtası plastik, ahşap ya da cam fark etmeksizin kullanım sonrasında hızlıca bir sudan geçirebilirsiniz. Böylece üzerindeki kalıntıları da hızlıca yok etmiş oluyorsunuz.
Adım 2: Asla ıslak bırakmayın
Yine malzeme ne olursa olsun kesme tahtalarını ıslak bırakmamak çok önemli. Böylece özellikle hızlıca sudan geçirilerek temizlenen ahşap kesme tahtaları üzerinde bakteri oluşumu gerçekleşebiliyor. Temizledikten sonra kurulamak şart.
Adım 3: Dik şekilde tutun
Kesme tahtalarını temizleme ve koruma konusunda temel prensip olarak belirleyeceğiniz diğer unsur ise ürünleri dik şekilde tutmak. Kullandınız, sudan geçirip temizlediniz ve kuruladınız. Daha sonrasında mutlaka çok fazla temas edilmeyecek şekilde dik olarak asmaya özen göstermelisiniz. Hepsi bu kadar.
Ahşap kesme tahtası nasıl temizlenir?
Ahşap kesme tahtalarını temizlemek için kullanabileceğiniz farklı malzemeler var. Ancak en sağlıklı ve hijyenik yöntemlerden biri leğenin içine yerleştirip yarısına kadar suyla doldurmak. Doğal olarak gözle gözükmeyen kalıntılar bile böylece çözülmüş oluyor.
Ama suya beyaz sirke ve limon da eklediğinizde aslında hijyeni tam anlamıyla sağlamış oluyorsunuz. Sadece 4-5 dakika bu suda bekletmeniz yeterli.
Diğer mutfak temizliği konularında da bahsettiğimiz gibi karbonat ve limon karışımından da yararlanabilirsiniz. Kesme tahtası üzerine karbonat döküp limon sıkıp yüzeye yayarak bekletebilir ve sonrasında temizleyebilirsiniz. Bu da alternatif yöntemlerden biri.
Ahşap kesme tahtalarını temizlemek için tercih edebileceğiniz bir diğer madde de deniz tuzu. Bunu da yine limonla birlikte tahta yüzeyine uygulayabilirsiniz.
Çok uğraşmak istemiyor ve pratik bir çözüm uygulamak istiyorsanız son olarak kesme tahtası üzerinde doğal maden suyu da gezdirebilirsiniz. Aklınızda olmasında yarar var.
Plastik kesme tahtası nasıl temizlenir?
Az önce ‘ahşap kesme tahtası temizleme’ yöntemlerinin hemen hepsini plastik kesme tahtaları için de uygulayabilirsiniz. Plastik kesme aparatları tahtalara göre daha hızlı deforme olup aşınabiliyor. Yani hijyene daha çok dikkat etmek gerekiyor. Plastik kesme tahtalarının eksi noktalarından biri sıcak su teması. Özellikle sıcak suyla temas halinde zararlı maddelerin ve bakterilerin oluşumunun gerçekleştiği biliniyor. Yani ilk etapta plastik kesme tahtası kullananların buna dikkat etmesinde yarar var.
Ufak bir giriş yapıp dipnot verdikten sonra tekrardan temizlik kısmına geçebiliriz. Plastik tahtaların yüzeyine beyaz ya da elma sirkesini dökebilir ve 4-5 dakika o şekilde bekletebilirsiniz. Mutfakta birçok farklı materyali temizleme aracı olarak kullanılan sirke aslında burada da imdada yetişiyor. Ardından bulaşık süngeriyle yüzeyi ovarak yıkayabilir ve kurulayıp asabilirsiniz, işlem tamam.
Mermer kesme tahtası nasıl temizlenir?
Mermer kesme tahtalarının en önemli avantajlarından biri yüzeyin geç deforme olması. Yani aslında hem tahta hem de plastik yüzeylere göre bıçak darbelerinden çok daha az etkileniyor. Ama bu iyice temizlenmemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Et doğranan, yeşillikler ya da sebzeler kesilen mermer kesme tahtalarının temizliği de büyük önem taşıyor.
Mermer kesme tahtalarını temizlemek için karbonattan yararlanabilirsiniz.
Yüzeye karbonatı uyguladığınızda birkaç dakika sonra süngerle ufak daire hareketleriyle işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Karbonatın özellikle lekeler ve yağları çıkartmadaki etkisini fazlasıyla biliyoruz. Yani aslında mermer yüzeyde kalan lekelerin çıkarılmasını da sağlayacaktır.
Bonus: Oksijen suyu takviyesi
Ahşap malzemeden üretilen et kesim tahtalarının genellikle oksijenli suyla temizlenmesi öneriliyor. Etler doğranırken kılcal çizikler arasında girebiliyor ve bu da bakteri oluşumuna neden olabiliyor. Ancak oksijenli su bu bakteri oluşumunu ortadan kaldırıyor. Oksijenli suyu yüzeye döküp 4-5 dakika bekletebilir ve ardından bol soğuk suyla yıkayarak temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz. Oksijenli sudan sonra bol suyla temizleme işleminin özenle gerçekleştirilmesi gerektiğini de hatırlatalım.