Trend olan beslenme tipleri
Hızla değişen dünyada yemek yeme alışkanlıkları da her geçen gün değişiyor. Üstelik yeme alışkanlıkları değişmekle kalmıyor aynı zamanda trend haline dönüşerek hızla tüm dünyaya yayılıyor. Hatta ve hatta bu yeme alışkanlıklarına göre restoranların menüleri bile değişiklik gösteriyor. İşte trend olan beslenme tipleri.
Vegan beslenme
Et, yumurta, süt, balık, kümes hayvanı ve bal gibi hayvansal hiçbir gıdayı yemeyen veganlar, tahıl ve bitkisel ağırlık besleniyor. Hayvandan elde etmeleri gereken proteinleri de tahıllardan karşılayan veganlar, hayvansal ürünlerin hayvanlara ait olduğuna inandıkları için yemeyi tercih etmiyorlar.
Pesketaryen beslenme
Biraz karışık olan pesketaryen beslenmede, balık ve deniz ürünü tüketilebiliyor ancak kırmızı et ve kümes hayvanları tüketilemiyor. Tabi böyle dedik diye veganlar gibi düşünmeyin çünkü pesketaryan beslenmede yoğurt, peynir, yumurta ve süt gibi gıdalar rahatlıkla tüketilebilir. Tüm bu saydığımız gıdaların dışında bir de sebze, meyve ve tahıllarda beslenme listesinin içerisinde yer alıyor.
Vejetaryen beslenme
Veganla çok fazla karıştırılan vejetaryen beslenme tarzında genellikle sebze ve meyve ağırlıklı beslenilse de süt ve yumurta kişinin tercihine göre tüketilebiliyor. Kırmızı et, kümes ve balık tüketilmemesi gereken vejetaryen beslenme, kendi içerisinde de tüketilen besin türlerine göre farklılaşıyor.
Paleo beslenme
Yeni oluşmayan geçmişi Taş Devrine kadar uzanan paleo beslenme, düşük karbonhidratlı beslenme ve %60 çiğ tüketim ön plana çıkıyor. Ancak hepinizin bildiği gibi her besin çiğ tüketilmeye müsait değil işte o zaman da sadece buharda pişirilmesi gerekiyor. Şimdiye kadar saydığımız beslenme tarzlarından oldukça farklı olan poleo beslenme tarzında tahıl, baklagil, süt ve süt ürünleri, bal, hazır gıda ve işlenmiş yiyecekler tüketilmesi yasak. Tüm bunların dışında kurallara uyulduğu takdirde diğer gıdalar yenilebiliyor.
Ketojenik beslenme
1921 yılında epilepsi hastalığını tedavi etmek amacıyla Russel Wilder tarafından ortaya çıkartılan ketojenik beslenme, şimdilerde genellikle kilo vermek isteyenler tarafından tercih ediliyor. %90 yağ ve %10 protein ve karbonhidrat ağırlıklı besleniliyor.