Tatlıdan tuzluya her şeye yakışan sebze: Kabak ve çeşitleri
Hem yaz hem de kışın kabağın farklı çeşitlerini bulmak mümkün. Her çeşidiyle mutfaklarımıza lezzet katan bu sebze, tatlıdan yemeğe kadar birçok farklı kullanım alanıyla da kurtarıcı. Peki bir kabağın kaç çeşidi olur? Gelin birlikte inceleyelim.
Sakız kabağı
Uzun bir yapıya sahip olan sakız kabağı, en sık gördüğümüz ve kullandığımız bir kabak türü. Sofralarımıza genellikle dolma şeklinde gelen bu kabak çeşidi, tamamen olgunlaşmadan hasat edilmesiyle bilinir.
Bal kabağı
Kışın favori tatlılarımızın baş kahramanı olan bal kabağı, dünyada en sevilen türlerden biri. Ülkemizde kendisi tatlı, çekirdeği kuruyemiş olarak tüketilen bu kabak, birçok ülkede Cadılar Bayramı'nın simgesi.
Hokkaido kabağı
Tatlı aromasına rağmen çorbadan püreye kadar birçok farklı lezzette kullanılan hokkaido kabağı, besin değeri bakımından da zengin. Kolay pişmesiyle de beğenilen bu kabak, küçük boyutu sayesinde de kolayca doğranabiliyor.
Girit kabağı
Misafir sofralarında dolmalarınız daha şık görünsün istiyorsanız tercih etmeniz gereken Girit kabağı, küçük boyutuyla tek porsiyonluk oluyor. Her yerde kolayca bulabileceğiniz kabak çeşitlerinden biri olan bu sebzenin iç kısmının kolay oyulmasıyla da çok fazla tercih ediliyor.
Helvacı kabağı
Sert kabuğa sahip olan helvacı kabağı, bal kabağı gibi tatlıda tercih edilen bir tür. Ayrıca kestane kabağı olarak da anılan bu kabak, en dayanıklı kabaklardan biri.
Spagetti kabak
Düşük kalorisiyle bilinen spagetti kabak, vitamin ve mineral bakımından zengin. İster haşlayabileceğiniz, ister buharda pişirebileceğiniz, isterseniz de fırınlayabileceğiniz bu kabak türü, piştiğinde tel tel ayrıldığı için spagetti adını almış.
Dikenli kabak
Ülkemizde çok az kişinin bildiği ve sadece Ege/Akdeniz bölgesinde yetişen dikenli kabak, çiğ yenilebilir olmasıyla dikkat çekiyor. Kabuğu soyulduktan sonra sulu yemeklerden mücvere kadar birçok farklı şekilde kullanabileceğiniz bu kabak çeşidi, Orta Amerika'da çokça tüketiliyor.
Midi kabak
Görüntüsüyle herkesi kendisine çeken midi kabak, Ekim ayında tezgahlarda görmeye başladığımız bir tür. Lifli yapıya sahip olan ve hem tatlıda hem de çorbada kullanılabilen bu sebze, 2-3 ay bozulmuyor.
Delicata kabak
Kabuğu ince olan delicata kabak, dikdörtgen şeklinde. Sarı, turuncu veya koyu yeşil görünümünde olan delicata kabağı ortadan bölüm birçok farklı iç harçla doldurabilirsiniz.