Tarhana yaparken bunlara dikkat edin!
Bizim en sevdiğimiz çorbalar arasında tarhana yer alıyor, ya sizin? Ancak bu çorbayı hazırlamak pek de kolay değil. Öncesinde birçok emek olan tarhana, günlerce hatta haftalarca uğraştırıyor. Bu yüzden bu kadar emek vererek yaptığınız tarhananın boşa gitmemesi için dikkat etmeniz gerekenleri listeledik.
Malzeme kalitesine dikkat!
Tarhana yapacağız malzemeleri nasıl olsa robottan çekecekseniz diye kalitesiz seçmeyin. Kullanacağınız her malzemenin kaliteli olması demek aynı zamanda tarhananın da lezzetli olması demek.
Malzemeleri haşlayınca iyice süzün!
Tarhana yapımında yapılan en büyük hatalardan biri haşlanan malzemelerin iyice süzülmemesi. Çünkü sebzeleri iyice süzmede tarhananın içerisine eklediğimiz zaman fazla su tüm aromayı bozuyor.
Hazırladığınız hamuru iyice bekletin!
Tarhana hamurunu yoğurup hemen kurutmaya çalışıyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Tarhanaya eklediğiniz tüm malzemelerin tamamen birbirine geçmesi için hamuru en az 1 gün bekletmeniz gerekiyor. Ancak tarhanada ekşi bir tat seviyorsanız o zaman 3-4 gün bekletmeniz daha iyi olacaktır.
Ara ara yoğurmayı unutmayın!
Tarhana hamurunu yoğurduktan sonra bekleme sürenizde ara ara açıp yoğurmanız gerekiyor. Tabi yoğururken ellerinize bulaşmaması için un serpiştirmeniz gerekiyor. İşte birbirine bağlı olan tüm bu işlemler tarhananın sulanmasını engelliyor.
Direkt güneş ışığına bırakmayın!
Tarhana vitaminiyle bilinen bir çorba olduğu için kuruması için direkt güneşe bırakırsanız birçok vitamini yok etmiş olacaksınız. Tabi sadece vitamin değerinde değil, renkte de farklılıklar oluyor. Bu yüzden yaptığınız tarhana kurusun diye direkt güneş ışığına bırakmayın!
Alt üst etmeyi unutmayın!
Kurumaya bıraktığınız tarhananın düzenli olarak çevrilmesi gerekiyor. Çevirmezseniz eğer üst kısmı çok kurumasına rağmen alt kısmı cıvık kalıyor ve bu durumda robottan geçirmeyi zorlaştırıyor.
Robottan sonra tekrar eleyin!
Tarhanayı yaparken sadece robottan geçirmek parçaların yetmiyor. Sadece robottan geçirildiğinde çorba yaparken zor eriyor ve içerisinde büyü büyük parçalar şeklinde belli oluyor. Bu sebeple tarhana yaparken robottan birkaç kere geçirdikten sonra bir de elekten geçirilmesi gerekiyor.
Tamamen kurumasını bekleyin!
"Tarhanaları çektim işim bitti diye düşünmeyin!" çünkü çekip eledikten sonra tekrar kuruması için sermeniz gerekiyor. Eğer tamamen kurumadan kavanozlara doldurursanız tarhananız bir iki hafta içinde küflenir ve tüm emekleriniz boşa gider. Bu yüzden tarhanayı çektikten sonra da birkaç gün karıştırarak kurutmanız gerekiyor.