Tangzhong tekniği nedir?
Hiç ekmek yaparken yumuşacık, pamuk gibi bir dokuya ulaşamadığğınız için hayal kırıklığına uğradığınız oldu mu? Ya da yaptığınız ekmeğin ertesi gün sertleşip bayatlaması sizi üzdü mü? Tangzhong tekniği, tam da bu sorunlar için harika bir çözüm. Asya mutfağından dünyaya yayılan bu teknik, ekmek yapımında mükemmel sonuçlar alabilmeye yardımcı oluyor.
Tangzhong tekniği nedir?
Hamur işi tariflerinde mükemmel dokuya ulaşmak için geliştirilmiş çeşitli yöntemler bulunur. Bunlardan biri de son yıllarda popülerliğini artıran Tangzhong tekniği. Asya mutfağında uygulanan tangzhong tekniği, hamur işlerinin daha yumuşak, nemli ve uzun süre taze kalmasını sağlar.
Tangzhong tekniği, ilk olarak Japon mutfağında "yudane" adı verilen bir yöntemden esinlenmiştir. Daha sonra Çin'de geliştirilmiş ve Asya'daki fırınlarda yaygınlaşır hale gelmiş. Bu yöntem, hamurun içine su veya sütle hazırlanan bir "hamur ön karışımı" eklenmesi mantığına dayanır. Bu karışım, hamura şaşırtıcı bir hafiflik ve dayanıklılık kazandırır.
Tangzhong nasıl hazırlanır?
Tangzhong yapabilmek için ilk önce 1 ölçü un ve 5 ölçü sütü karıştırmanı gerekiyor. Hazırladığınız bu karışımı kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Burada dikkat etmeniz gereken pişirme esnasında karışımın 65 dereceyi geçmemesi. karışım kaynayınca bir kaba alın ve tamamen soğumasını bekleyin. Soğuyunca hamurunuza tıpkı maya gibi kullanabilirsiniz.
Tangzhong tekniğiyle yapılan hamurların özelliği nedir?
Tangzhong tekniğiyle yapılan hamurlar daha fazla sıvı emebilme özelliğine sahip olduğu için elde edilen ekmekler daha yumuşak ve nemli oluyor. Bu teknikle yapılan ekmekler uzun süre bayatlamıyor. Tangzhong tekniği hamurun daha iyi kabarmasını sağladığı için daha süngerimsi bir yapıya sahip ürünler ortaya çıkıyor. Bu teknikle yapılan hamurlar daha elastik bir yapıya sahip olduğu için şekil vermesi kolay oluyor.