Suyun hafızası var mı?

​Suyun hafızası var mı?
​Suyun hafızası var mı?

Sosyal medya kullanırken suyun hafızası olduğuna dair birçok video ile karşılaşmışsınızdır. Bu videolarda suya belli görseller ve yazılar gösterilip dondurulduğunda gösterilen görselin şeklini aldığı söyleniyor. Birçok sosyal medya kullanıcısının da denediği ve gerçekten gösterilen görselin belli belirsiz şekilde suda olduğunu gören herkes "suyun hafızası mı var?" diye sormaya başladı. Peki gerçekten suyun hafızası var mı?

Aslında suyun hafızasının olduğu iddiaları yeni atılmadı. İlk olarak 1988 yılında Jacques Benveniste'nin Nature dergisinde yayınladığı 'Memory of Water' makelesiyle insanlar suyun hafızası kavramıyla tanıştı. O dönemde birçok kişinin eleştirdiği bu makale, bazıları tarafından oldukça inandırıcı geldi ki daha sonra birçok araştırmacı bu konun üzerine düştü.

Son zamanlarda sosyal medyanın etkisiyle tekrar popüler bir konu haline gelen su hafızası, hala insanları ikiye bölen konuların başında geliyor. Spiritüel alana ilgi duyanların daha fazla inandığı su hafızası olayı, birçok bilim insanı tarafından ise reddediliyor. Peki ama videolarda izlediğimiz donmuş sular nasıl oluyor da gördüğü şekli alabiliyor? İşte bu konu hala tartışılıyor. Bu yüzden suyun hafızasının olup olmadığına dair net bir bilgi söylemek henüz erken çünkü bilim insanları da kendi aralarında ayrışmış durumda. Bu sebeple bu konuyla kafa yormak yerine ileride inceleyebileceğimiz su kalması adına su israfını düşünüp ona göre hareket etmek hafızası hakkında gerçekleri öğrenmekten daha faydalı olacaktır.