Süt hakkında doğru bilinen yanlışlar

​Süt hakkında doğru bilinen yanlışlar
​Süt hakkında doğru bilinen yanlışlar

Çocukluktan itibaren sağlığımızı desteklemek amacıyla tükettiğimiz süt, birçok tarifinde olmazsa olmazı. Kalsiyum deposu olarak bilinen ve kemik gelişimi için önerilen süt, yıllar boyunca süren popülerliğiyle adeta beslenme piramidinin zirvesine yer alıyor. Tabi sütün bu kadar popüler bir gıda olmasıyla beraber hakkında birçok yanlış bilgi bulunuyor. İşte süt hakkında doğru bilinen yanlışlar...

Yanlış: UHT işleminde faydalı bakteriler yok oluyor.

İster çiğ süt olsun ister UHT süt, içerisinde probiyotik yer almıyor. Bundan dolayı da UHT işlemi sırasında faydalı bakteriler yok olmuyor. Tam aksine UHT işlemi bütün besin değerini olduğu gibi koruyor.

Yanlış: Çiğ süt UHT süte göre daha fazla besin değerine sahip.

Süt hakkında doğru bilinen bir başka yanlış ise çiğ sütün UHT süte göre daha fazla besin değerine sahip olması. Satın aldığımız pastörize sütler, sütün besleyiciliğini kaybetmeden zararlı bakterilerinden arındırmaya yardımcı oluyor. Ancak çiğ süt taşıma ve dağıtım koşullarına bağlı olarak bakteri üretebiliyor. Bu sebeple çiğ sütün UHT sütten daha fazla besin değerine sahip olduğu düşüncesi yanlış.

Yanlış: UHT sütler katkı maddeli olduğu için bozulmaz.

UHT işlemi sütün ısıl işlemlerden geçerek zararlı bakterilerinden arınmasına yardımcı oluyor. Yani bu işlemle birlikte sütün içerisinde katkı maddesi eklenmiyor. Ayrıca sütün korunaklı olması içinde 6 katmandan oluşan özel ambalajlar kullanılıyor. Süt bu yüzden kapağı açılmadığı sürece oda ısısında bozulmadan durabiliyor.

Yanlış: Süt kansızlık yapıyor.

Sütün demir oranının neredeyse yok denecek kadar az olması doğru ancak süt bilindiği gibi kansızlığa yol açmıyor. Yani ne kadar süt tüketirseniz tüketin kan değerlerinizi etkilemez.

Yanlış: Laktozsuz süt, normal sütten daha az besleyicidir.

Laktozsuz süt sadece laktozu parçalanmış halde olan süttür ve besin değeri açısından normal üst ile aynıdır. Laktoza duyarlılığı olan bireyler için sindirimi kolaylaştırmak amacıyla laktozu glikoza ve galaktoza ayırarak hazırlanır. Bu işlem ise besin değerinden hiçbir şey kaybettirmez.