Soğuk havalarda iştahımız neden artıyor?

​Soğuk havalarda iştahımız neden artıyor?
​Soğuk havalarda iştahımız neden artıyor?

Havalar soğuduğunda kendinizi daha sık acıkır halde buluyor musunuz? Kış aylarında daha fazla yemek yeme isteğinin arkasında biyolojik, psikolojik ve çevresel pek çok faktör bulunuyor. Peki, soğuk havalar iştahımızı neden daha fazla artıyor? Hadi gelin bu durumun altında yatan sebeplere bakalım.

Soğuk havalarda vücudumuz, iç organlarımızın sıcaklığını korumak için daha fazla enerji harcar. Vücut, ısı kaybını önlemek ve kendini sıcak tutmak için metabolizma hızını artırır. Bu durum da enerji ihtiyacının artmasına ve dolayısıyla daha fazla yemek yeme ihtiyacının ortaya çıkmasına neden olur. Ancak tek sebebi bu değil. Bazı alışkanlıklarımızda soğuk havalarda daha fazla yemek yememizi sağlıyor. İnsanlık tarihi boyunca, soğuk mevsimlerde yiyecek bulmak zorlaşmıştır. Atalarımız, kışa girerken vücutlarında daha fazla yağ depolayarak hayatta kalmaya çalışmıştır. Bugün bu zorunluluk ortadan kalkmış olsa da vücudumuzun bu evrimsel mekanizmayı hatırlaması ve kış aylarında daha fazla yeme isteği uyandırması birçok bilim insanına göre olası bir durum.

Soğuk havalarda iştahımızın artma sebeplerinin bittiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kış aylarında günler kısaldıkça gün ışığına maruz kalma süremiz azalır. Bu durum melatonin ve serotonin seviyelerini etkiler. Serotonin, mutluluk hissiyle ilişkili bir hormondur ve seviyesindeki düşüş, karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklere olan isteğimizi artırabilir. Karbonhidrat tüketimi serotonin seviyelerini geçici olarak yükseltir, bu nedenle kış aylarında insanlar daha fazla hamur işi ve tatlı tüketme eğiliminde olabilir.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım