Soğan yalnızca kavrulur sananlar yanılıyorlar! İşte farklı farklı soğan pişirme teknikleri
Özellikle Türk yemeklerinin vazgeçilmezi, dünyanın en çok kullanılan sebzesi soğanla karşınızdayız! Siz de soğanı sürekli kavuranlardansanız bu yazı sizin için gelsin. Doğru pişirildiğinde lezzeti arşa çıkan soğan nasıl pişirilir? Soğan terletme nedir? Soğan nasıl karamelize edilir? Toplanın hepsini anlatıyoruz!
Soğan gerçekten bildiğimizden çok daha farklı bir sebze. Karamelize edildiğinde tatlı, zeytinyağlılarda kullandığımızda ise tuzlu bir tat alıyoruz. Bu tamamen pişirme teknikleriyle alakalı. Şimdi o tekniklere bakalım.
Terletme
Ağızda eriyen ve yemeğe hafif tatlımsı bir lezzet katan bu yöntem bizim çok sevdiğimiz yöntemlerden biri. Terletme yapılırken tavanın kapağı mutlaka kapalı tutulur ve soğanlar kısık ateşte pişirilir. Tencere kapağı kapalı olduğu için soğanlar fazla renk almazlar ancak tuzdan ötürü yine de renkleri uçuk bir kahverengi haline gelir. Soğanlı yumurta, sebze çorbası ve risotto yapıyorsanız özellikle bu tariflere çok yakışacak.
Sote
Günlük yemek yaparken sıklıkla tercih ettiğimiz klasik yöntem. Yalnız elbette bu yöntemin de bazı püf noktaları var. Özellikle tavayı çok doldurmamalısınız, bu şekilde soğanlar sotelenmez haşlanır. Tava ve yağ iyice ısındıktan sonra soğanı eklerseniz lezzet farkını görebilirsiniz. Tavanız ısınmadan soğanları direkt içerisinde bekletmeyin.
Soğan nasıl karamelize edilir?
Soğanı karamelize etmek onun bütün güzel lezzetini ön plana çıkarır. Özellikle dip soslarda ve etle/hamburgerle çok yakışan karamelize soğanı yapması da biraz zahmetli. Şeker eklenerek hızlı bir şekilde yapılan karamelize soğan tarifleri de çok fazla var ancak gerçek tarif şekerli değil. Soğan zaten şekerli bir sebze olduğu için onu karamelize ederken kısık ateşte ağır ağır pişirmek önemli. Bu şekilde piştiği takdirde soğanın kendi şekeri açığa çıkacak ve soğanınız karamelize olmaya başlayacaktır.
Tuzla pişirme
Salatalarda kullanılması uygun olan bu teknik bizim de sıklıkla tercih ettiğimiz yöntemlerden biri. Soğanı direkt olarak yemek midenize dokunuyorsa doğradığınız soğanların üzerine 1-2 çay kaşığı tuz atın ve iyice ovun. Ardından biraz soğuk sudan geçirin ve güzelce sıkın. Soğanın acısı çıkmış olacak ve midenize dokunmayacaktır.