SKT ve TETT nedir?
Alışveriş yaparken dikkat ettiğimiz şeyler arasında ürünün son kullanma tarihi (SKT) ve tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) yer alıyor. Bu iki tarihe de dikkat edince birinin geçtiği birinin ise henüz geçmemiş olduğu bir tabloyla karşılaşmak mümkün. Peki ama bu iki önemli tarihlerden hangisinde ürün alınmalı? SKT ve TETT arasında fark var mı işte cevabı.
Sağlık açısından risk oluşturup oluşturmayacağını anlatabilmek için tüketicileri bilinçlendirme adına paketlenmiş her ürünün üzerinde SKT ve TETT yer almak zorunda. Özellikle gıda ürünlerinde çok dikkat edilmesi gereken bu iki tarih bazen birbirine karıştırılabiliyor. Ancak bu yazıdan sonra artık karıştırmayacağınıza eminim.
Son kullanma tarihi yani SKT, ürünün en son tüketilmesi gereken tarihi açıklıyor. Etiketinde yer alan tüketim tarihi geçmiş ürünler sağlık açısından risk oluşturabileceği için bu etiket sistemi sayesinde bunun önüne kolaylıkla geçilebiliyor. Tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) ise ürünün kaliteli ve taze olduğu zamanı simgeliyor. Yani kısaca açıklayacak olursam TETT, o ürünün söylenen tarihe kadar en iyi kalite, doku, lezzet ve besin değerine sahip olduğu ancak tarih geçtikten sonra bozulma belirtisi yoksa yine de kullanılabilir olduğuna işarettir.
Son kullanma tarihi geçen ürün tüketilebilir mi?
Son kullanma tarihi geçmiş gıdaları tüketmek sağlık açısından oldukça riskli. Bundan dolayı ürün satın alırken son kullanma tarihine dikkat edip olası zehirlenmelerin önüne geçebilirsiniz.
Tavsiye edilen tüketim tarihi geçene ürün tüketilebilir mi?
Tavsiye edilen tüketim tarihi ürünün aroması, besin değeri ve lezzeti gibi durumları ilgilendirdiği için SKT gibi çok ciddiye alınabilecek bir tarih değil. Bu sebeple SKT geçmemiş ancak TETT geçmiş bir ürünle karşılaştığınız ürünün nasıl gözüktüğünü kontrol edin. Eğer bozulma belirtisi yoksa gönül rahatlığıyla o ürünü alabilirsiniz. Ancak tavsiye edilen tüketim tarihi geçtiği için aromasında veya besin değerinde farklılık oluşabilir.