Siyah turpu fermente edip şalgam yapmak ilk kimin fikriydi?

​Siyah turpu fermente edip şalgam yapmak ilk kimin fikriydi?
​Siyah turpu fermente edip şalgam yapmak ilk kimin fikriydi?

Adana veya kebap denildiğinde akla ilk gelen şey hiç şüphesiz şalgam. Kebap düşkünlerinin en sevdiği içeceklerden biri olan şalgam, aslında şalgam adından bir sebzenin fermente edilmesiyle elde ediliyor. Tuz, bulgur, su ve siyah havuçla ortaya çıkan bu içecek, kendimizi bildik bileli hayatımızda. Peki birbirinden alakasız olan bu gıdaları birleştirip içecek yapmak ilk kimin fikriydi? İşte şalgamın hikayesi...

Şalgamın tam olarak ne zaman bulunduğuna dair kesin bir bilgi yok. Ancak kökenlerine bakıldığında Anadolu'ya uzandığı biliniyor. Bazı kaynaklar, şalgamın Romalılar dönemine kadar uzandığını söylüyor. Bu dönemde Adana ve çevresinde yer alan Roma lejyonlarına enerji vermesi amacıyla hazırlanıldığı düşünülen şalgam suyu, başlarda enerji için üretilen bir içecekti. Anadolu'ya özgü fermente tekniğiyle yapılan şalgam suyu, zamanla sadece lejyonlarda değil aynı zamanda halk tarafından da benimsenerek günlük yaşamda da sık sık içilmeye başlanmış. Cumhuriyet döneminde Adana kebabının popüler olmasıyla birlikte sofralarda daha çok yer bulmaya başlayan şalgam, zamanla kebabın en iyi eşlikçisi seçilmiş.

Halkın gün geçtikçe daha çok benimsediği şalgam suyu, zamanla ticarete döner ve artık şehirde şalgam yapıp satanlar vardır. Mideyi rahatlatma, sindirimi destekleme, iştah açma ve bağışıklığı yüksek tutma gibi faydalarından dolayı Adana ve çevresinin sık sık içtiği şalgam günümüzde modern tekniklerle üretilip Türkiye'nin hatta dünyanın bir ucuna kadar gönderilmeye başlanmıştır. Şimdilerde Adana ve çevresinde birçok kişi şalgamı hala evinde yapmaya devam etse de birçok kişi fabrikasyon şalgam tüketmeye başladı.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım