Serinleyeyim derken zehirlenmeyin!
Yazın bunaltıcı sıcaklarında sabah, öğle, akşam bıkmadan yenilebilecek yiyecekler arasında yer alan karpuz, sadece 'nasıl seçilir?' konusuyla gündeme gelse de aslında ele alınması gereken bir başka yüzü daha var. O da karpuz zehirlenmesi! Nasıl yani "Lokmacığım karpuz da mı zehirler?" diyeceğinizi biliyorum ancak uzmanlar karpuz zehirlenmesine karşı uyarıyor.
Karpuz zehirlenmesi nedir?
Karpuz zehirlenmesi hemen hemen hepimizin başına gelebilecek zehirlenme türlerinden biri. Karpuzun yetiştirilme aşamasında kullanılan gübreler yanlış oranda ve şekilde kullanıldığı zaman karpuzun daha fazla nitrat değerine sahip olmasını sağlıyor. İçerisinde daha fazla nitrat barındıran karpuzdan yenildiği zaman ise vücuda aşırı nitrat yüklendiğinden zehirlenmelere yol açıyor.
Karpuz zehirlenmesinin belirtileri neler?
Karpuz yedikten iki saat sonra kendisini göstermeye başlayan belirtiler normal bir zehirlenmeyle aynı semptomlara sahip. Mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, kusma, ishal, mide krampı, ateş gibi belirtilerin görülmesi taktirde acilen doktora başvurulması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, hafife alınmayacak bir zehirlenme türü olduğuna dair hem fikir.
Zehirli karpuz nasıl anlaşılır?
Karpuzu satın almadan önce zehirli olup olmadığını anlamanın birçok farklı yöntemi var. Bunlardan ilki dış kabuğunda yer alan delikler. Eğer alacağınız karpuzda küçük iğne batma izi gibi delikler görüyorsanız nitrat yüklemesi yapılmış olabilir. Çünkü nitrat bitkilerin hızla büyümesine yol açar.
Karpuzun zehirli olduğunu gösteren bir başka ipucu ise kestiğinizde kabuğun iç kısmının sarı renkte olması. Eğer kabuğun iç tarafı sarıysa bu karpuzdan uzak durmanızda fayda var.
Son olarak karpuzun zehirli olduğunu gösteren bir başka yöntem ise ağırlığı. Elinize aldığınız karpuz büyüklüğüne göre hafifse bu karpuz olgun ve sağlıklı değildir.