Şeflerin taktığı şapkaların anlamı ne?

Şeflerin taktığı şapkaların anlamı ne?
Şeflerin taktığı şapkaların anlamı ne?

Restoranlarda şeflerin çok uzun şapka taktığınız görmüşsünüzdür. Hatta bazen o şapkalar o kadar uzun oluyor ki şaşırdığımız bile oluyor. Ancak bu şapkalar rast gele seçilmiyor çünkü köklü bir geçmişi var. Peki bu ikonik şapkaların altında yatan hikaye nedir?

Şef şapkalarının kökeni 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Rivayete göre dönemin aşçıları hijyenik bir ortam sağlamak için saçlarını örtmek zorundaydı. Ayrıca bu şapkalar aşçıların statüsünü belirlemek için de kullanıldı. Şefin taktığı şapkanın yüksekliği aynı zamanda mutfaktaki statüsünü belirlemek için de kullanılıyordu. Bu sayede mutfakta yeni işe başlamış kişiyle en yetkili kişinin kim olduğu tek bir şapkayla kolayca anlaşılabiliyordu.

Geçmişten beri değişmeden gelen şef şapkalarının anlamı, hala hiyerarşiyi temsil ediyor. Bu günlerde bile bir mutfağa girdiğinizde en uzun şapkaya sahip kişinin en yetkili aşçı olduğunu söyleyebilirsiniz. Bu kural özellikle otel ve lüks restoranlarda bulunan mutfaklarda hala bozulmadan devam ediyor. Ancak bazı yerlerde şapka sadece hijyen açısından kullanıldığı için hepsi aynı boyutta kullanılıyor.

Şef şaplarının anlamı

Baş şef

En uzun ve yüksek şapkayı takanlara executive yani baş şef deniyor. Mutfağın genel yönetiminden sorumlu olan baş şefler, aşçıların eğitiminden ve menü planlamasından sorumludur.

Yardımcı şef

Baş şeflerin taktığı uzun şapkalardan birz daha kısa şapka takan sous şefler yani yardımcı şefler, baş şefe tüm konuda yardımcı oluyor. Yani bir mutfağa girdiğinizde çok uzun şapkalardan bir tık kısa şapka takan birini görüyorsanız o zaman bu kişi yardımcı şeftir.

Uzman aşçılar

Orta uzunlukta şapka takan uzman aşçılar, genellikle bir alanda uzmanlaşmıştır. Örneğin pastacılar kendi alanlarında uzmanlaştığı için kendi hiyerarşilerini kuruyor.

Aşçı yardımcıları ve stajyerler

Mutfakta en kısa şapka takanlar aşçı yardımcıları ve stajyerler. Bu şapkaları takan aşçılar bu alanda hala eğitim gören kişilerdir.