Sebze ve meyvelerin besin değerleri nasıl korunur?

​Sebze ve meyvelerin besin değerleri nasıl korunur?
​Sebze ve meyvelerin besin değerleri nasıl korunur?

Sebze ve meyve yemeğe özen göstersek de vitamin değerlerimizde hep düşüş varsa o zaman yeme şeklimize bir göz atmamız gerekiyor. Sebze meyvelerde bulunan vitamin ve mineralleri yok etmeden yediğimizde yorgunluk, halsizlik ve aklınıza gelebilecek daha birçok farklı sorunların önünü kesmiş oluyorsunuz. İşte sebze ve meyvelerin vitamin değerlerini kaybetmemesi için yapılması gerekenler.

Saatlerce akan suyun altında tutmayın!

Sebze ve meyveleri yıkarken uzun uzun akan suyun altında tutmayın. Çünkü sebze ve meyvelerde yer alan bazı vitaminler suda çözünüyor. Siz onları alıp akan suyun altında uzun uzun temizleyemeye kalktığınızda işte o vitaminler de suyla beraber akıp gidiyor. Bunun için sebze ve meyve yıkarken su dolu bir kapta yıkamakta fayda var. Ancak burada bir başka ayrıntı daha var o da sebzeler yıkanırken her zaman doğranmamış olması.

Sebzeleri elinizle bölün!

Sebzeleri doğrarken küçük parçalar halinde değil de büyük parçalar halinde bölmeniz vitamin değerinin kaybolmaması açısından iyi. Tabi bunun yanı sıra elinizle bölebileceğiniz sebzelere bıçak da vurmamanız gerekiyor. Çünkü küçük parçalar halinde doğranan ve bıçak darbesi alan sebzelerde alan yüzeyi artacağı için vitamin kaybı daha fazla yaşanıyor.

Az su ile pişirin!

Sebze ve meyveleri pişirecekseniz eğer olabildiğince az suda pişirmenizde fayda var. Hatta mümkünse buharda pişirmeye çalışın çünkü bu şekilde vitaminler ölmemiş olacaktır.

Tencere kapağını kapalı tutun!

Sebze ve meyve pişirirken tencerenin kapağını her zaman kapalı tutun. Çünkü tencerenin kapağı kapalı olursa içeride oluşan buhar kaybolmaz ve bu sayede pişme süresi azalacağından daha az vitamin kaybı yaşanır.

Kabukları ince soyun!

Meyve ve sebzelerin kabuklarını soymanız gerekiyorsa olabildiğince ince soymanız gerekiyor. Çünkü sebze ve meyve kabuklarının hemen altında birçok vitamin bulunuyor. Siz kabukları kalın bir şekilde keser atarsanız aslında vitaminleri de atmış olacaksınız.