Sebze ve meyveler ince kesildiğinde vitamin kaybına mı uğruyor?

​Sebze ve meyveler ince kesildiğinde vitamin kaybına mı uğruyor?
​Sebze ve meyveler ince kesildiğinde vitamin kaybına mı uğruyor?

Bir ara marulları elle parçalayarak salata yapmak çok moda olmuştu hatırladınız mı? Televizyonlarda, sosyal medyada herkes salata yaparken bıçak kullanmadığını söylüyordu. Aslında bu davranışların bir sebebi vardı; vitaminlerinin ölmemesi. Peki ama yeşillikler gerçekten bıçakla kesilince ya da ince doğranınca vitaminlerini kaybediyor mu? Yoksa bu bilgi tamamen bir şehir efsanesi mi?

Yeşilliklerin ince doğrandığında vitamin kaybettiği doğru. Özellikle çiğ tüketilen sebze ve meyvelerde sıkça rastlanan vitamin kaybı, doğramayla doğrudan ilişkili. Ancak bu ilişki bıçağın meyve ve sebzeyi parçalamasıyla ilişkili değil doğrudan hava temasıyla alakalı. Biraz daha açacak olursam eğer yeşillikler ne kadar ince doğranırsa o kadar çok havayla temas yüzeyi artıyor. Havayla temas artınca da vitaminlerin de kaybolması doğru orantılı olarak artıyor. Bu sebeple yeşillik veya meyve ne doğranırsa doğransın vitamin kaybetmemesi adına olabildiğince kalın doğranması gerekiyor.

Aslında aynı sorun meyvelerde de var. Örneğin portakalı soyduğunuzda ya da sıktığınızda açıkta kalınca havayla temas ettiği için çok çabuk vitamin kaybına uğruyor. Ancak şunu da söylemekte fayda var vitamin kaybı sadece havayla temasta değil aynı zamanda pişme esnasında ve suyun altında da yaşanıyor. Suyun altında vitamin kaybı ise doğranmış sebze ve meyvelerde yaşanıyor. Bunun sebebi ise bazı vitaminler suda çözünüyor. Vitaminler çözününce de değeri yitip gidiyor.