Sarımsak nefesimizi neden kokutuyor?
Şifa deposu olan ve yemeklere de çok yakışan sarımsak, yediğimize pişman ettiren gıdaların başında geliyor. Sarımsağı yedikten sonra diş fırçalasak da süt içsek de nefesimizden kokusunu atmak çok zor! Peki bu koku neden diğer yiyeceklerde değil de sarımsak da oluyor. Hadi bugün bu konuyu masaya yatıralım.
Sarımsağın yaydığı koku için yapılan araştırmalar doğrultusunda elde edilen bulgular sarımsağın doğal kimyasallara sahip olduğu yönünde. Sarımsak ezildiğinde veya doğrandığında içerisinde yer alan bu kimyasal enzimler, alliin ve allicin bileşiğinin oluşmasını sağlıyor. İşte oluşan bu allicin bileşimi sarımsağa aroma veren asıl madde. Bu allicin maddesi de parçalandığı zaman ortaya dört farklı organosülfür yani kükürt içeren bileşikler açığa çıkıyor. Açığa çıkan bu bileşikler ise sarımsak yedikten sonra nefesimizin kokmasını sağlıyor.
Vücutta yavaş parçalanma özelliği gösteren organosülfür bileşikleri, sindirim sisteminde emilerek önce kana sonra sırasıyla böbreklere, akciğere ve deriye geçiyor. Daha sonra bu bileşikler, ter, nefes ve idrar yoluyla atılabiliyor. Parçalanma süresi uzun olduğu için 24 saat boyunca kötü kokuya sebep oluyor.