Ramazan için birbirinden lezzetli 9 komposto/hoşaf tarifi
Ramazan ayı menülerinde iftar sofralarında tatlılara ek olarak komposto ve hoşaflar da çok fazla tercih ediliyor. Özellikle ramazanın yaz aylarına gelmesiyle artık iftar sofralarında soğuk ve serinletici besinlerin tüketimi artıyor. Üstelik böyle bol sıvı ve tane içeren besinler revaçta, iftar ve sahur menüleri için nefis komposto ya da hoşlafların hazırlanması da çok kolay. Bu başlık altında ramazan için hem lezzetli hem pratik komposto ve hoşaf tariflerine yer veriyoruz.
Listemizde ayvalı kompostodan böğürtlenli kompostoya, çilek kompostosundan kuru dut hoşafına kadar epey geniş bir yelpaze olduğunu da ekleyelim.
Az önce de spot kısmında bahsettiğimiz gibi ramazan ayında komposto ya da hoşafların yeri ayrı oluyor.
Yaz aylarında ve Ramazan ayında serinlemek amacıyla bolca tüketilen kompostolar meyvelerin taneleriyle birlikte epey besleyici ve bol vitaminli hale de geliyor.
Üstelik vücudun sıvı ihtiyacını da çok önemli oranda karşılıyorlar. Ayvalı komposto tarifi, nektarin kompostosu, çilek kompostosu nasıl yapılır?, böğürtlen kompostosu yapımı ve üzüm kompostosu tarifi gibi merak edenler için tüm ayrıntıları paylaşıyoruz. Ama öncelikle gelin şu konuya bir bakalım:
Hoşaf ve Komposto farkı nedir?
“Hoşaf ve komposto aynı şey mi?” “Hoşaf ve komposto ayrımı nedir?” dediğinizi duyar gibiyiz. Evet aralarında öyle aman aman çok olmasa da bir fark var. Hoşaf genellikle kuru dut, kuru kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyvelerle yapılırken, komposto genelde mevmisindeki taze çilek, elma, ayva, şeftali, kayısı gibi taze meyvelerle yapılıyor. Bu konuya bir açıklık getirdiysek şimdi birbirinden nefis, lezzetli ve yapımı kolay hoşaf ve komposto tariflerimizi paylaşabiliriz.
Serinletici lezzet: Ayva kompostosu nasıl yapılır?
Ayva kompostosu, belki de kompostolar arasında en fazla tercih edilenlerin başında geliyor. Hemen her yemeğin yanında tüketilebilen bu kompostonun yapımı da oldukça kolay. Yalnızca 15 dakika pişirme ve 10 dakika hazırlanma süresine sahip olan ayva kompostosunun pratik tarifini aşağıdaki bağlantıda paylaşıyoruz. İsterseniz siz şeker miktarını azaltıp onun yerine kuru üzüm ilave edebilirsiniz.
Nektarin kompostosu tarifi
İftar softalarının yanı sıra sahurda da tüketilebilecek olan kompostolar arasında nektarin kompostosu da listenin ilk sıralarında yer alıyor. Diğerleri gibi bunun yapımı da oldukça kolay. Ancak hazırlanması biraz daha uzun. Yalnızca 4 adet soyulmuş ve doğranmış nektarin, 1 su bardağı toz şeker ve yarım litre suyla bu kompostoyu 4 kişi için hazırlayabilirsiniz. İsterseniz içine kayısı da ilave edebilirsiniz.
Kayısı-nektarin karşımı komposto da nefis oluyor, bizden söylemesi.
Çilek kompostosu nasıl yapılır?
İlkbahar / yaz mevsiminin en çok sevilen meyvelerinden biri çilek. Çilek kompostosu da epey serinletici bir lezzet. Doğal olarak yaz aylarında sık tercih ediliyor. Çilek kompostosunun özellikle çocuklar tarafından da çok sevildiğini hatırlatıp sizi tarifimize yönlendirelim. Bu arada, çilek kompostosunun yapımı çok kolay. Mevsminde taze çilekleri bulduğunuzda kaçırmayın, bolca alıp dondurucuya da bolca komposto ve reçel yapmak için atabilirsiniz.
Böğürtlen kompostosu yapımı
Hemen her damak tadıyla uyumlu olan böğürtlen kompostosu; aslında sanıldığından çok daha faydalı. Çünkü içinde A, B ve C vitaminlerinin tamamını barındıran böğürtlen yer alıyor. Böğürtlenin faydalarını merak edenler için hafızayı kuvvetlendirdiğini; vücudun direncini artırdığını ve hafızayı güçlendirdiğini belirtelim.
Üzüm kompostosu nasıl yapılır?
Diğer bir ferahlatıcı komposto ise üzüm kompostosu tarifi. Üzüm kompostosu yapımını merak edenler için aşağıdaki bağlantıda kapsamlı bir rehber paylaşıyor ve varsayılan olarak 4 kişilik malzemelerle detayları aktarıyoruz. Ancak isterseniz kişi sayısını artırarak malzemelerin de otomatik olarak güncellenmesini sağlayabilirsiniz.
Kiraz hoşafı yapılışı
Gelelim hoşaflara…
Özellikle organik ve sağlıklı beslenmeye dikkat eden kişiler meyve suları yerine komposto ya da hoşafları tercih edebiliyor. Bu noktada kiraz hoşafı da listenin ilk sıralarında yer alıyor. Tamamen taze kirazlardan hazırlanan bir hoşafın epey serinletici ve yüksek kalorili olacağını hatırlatalım.
Faydaları saymakla bitmeyen kuru dut hoşafı
Bildiğiniz gibi kuru dut sağlık açısından çok faydalı. Özellikle A, C, E, K vitaminlerini; demir ve kalsiyumu barındırması nedeniyle bolca tüketilmesi gerekiyor. Üstelik kuru dut hoşafında da benzer faydalar geçerli elbette.
Kanı temizleyip kanseri önleyen etkisi aslında felç riskini bile önemli oranda düşürüyor.
Çilek hoşafı tarifi
Bir diğer hoşaf çeşidini de çilekle yapabilirsiniz. Eğer şeker kullanmak istemiyorsanız hoşafı şekersiz olarak hazırladıktan sonra kendi damak tadınıza göre bal ya da hurmayla da tatlandırabilirsiniz. 10 dakika pişirme ve 15 dakika hazırlanma süresi ve kolay yapımıyla bu çilek hoşafı da sahur ve iftar sofralarının tercih edilenleri arasındaki yerini alıyor.
Kuru erik hoşafı tarifi
Kuru erik hoşafının serinletici etkisine ek olarak bol vitamin barındırdığı için epey enerji verdiğini söyleyebiliriz. Üstelik bağırsak sorunu yaşayanlar da bolca tercih edebilir.10 adet doğranmış kuru eriği yarım litre suda 1 su bardağı toz şekerle karıştırıp 5 dakika kaynatmanız yeterli. Kalori ve diğer ayrıntılar için aşağıdaki bağlantıya göz gezdirebilirsiniz.