Pum pum'dan Nevzine'ye 10 meşhur yöresel bayram lezzeti
Bayramgeldi çattı. Bu günlerde 81 ilin mutfağında bayram telaşıbaşladı. Her bayram hemen hemen her evin mutfağında baklava,sarma, börek gibi lezzetler kendine yer bulurken hangi ilde bayramaözel yapılan hangii tatlar olduğunu hiç düşündünüz mü?Bizler Lokma olarak bu ramazan bayramında 81 ilin mutfağınıinceleyip bayrama özgü yöresel lezzetleri bulmaya çalıştık.
Bayram denince akıllara gelen akraba ziyaretleri, bayram namazı, mezarlık ziyaretleri gibi birbirinden değerli geleneklerimiz bu bayram raflara kalkmış olsa da bayram sofralarımızı yine aynı heyecan ve mutlulukla donatmak bizlerin elinde.
Bu yazımızda da bu buruk bayramı, en azından damaklarımızda bırakacağı iz ile bayram gibi yaşayabileceğimizi düşündüğümüzden en güzel geleneklerimizden biri olan bayrama özgü lezzetlerin en lezizlerini, kendimize has seçimlerimizle sizler için derledik.
Adana
İçinde dünyalar olan, tadına doyum olmayan bir bayram çorbasıyla karşınızdayız. Yüksük çorbası, Adana mutfağının en bilindik ve en sevilen lezzetlerinden biri olan bu çorba bayram ve özel günler gibi zamanlarda sofraların baş tacı olması sebebiyle Adana halkının ve mutfağının göz bebeği diyebiliriz.
Kayseri
Tahin, ceviz ve pekmezin buluşarak voltranı oluşturduğu eşsiz bir lezzet olan nevzine tatlısı, mantısına meftun olduğumuz Kayseri mutfağının bayram ve özel günlere has yapılan en nadide lezzetlerinden biri.
Gaziantep
Ülkemizin birbirinden güzel şehirlerinden bir mutfağı seçmek zorunda kalsak bizim tercihimiz kesinlikle Gaziantep olurdu diye düşünüyoruz. Antep’in birbirinden leziz kebapları, baklavaları bir köşede dursun bu bayram sofralarının Antepliler için baş tacı;y yuvalama çorbasına merhaba deyin.
Hatay
Hatay denildiğinde akla ilk düşen lezzet, akışkan peyniriyle hemen hemen seveni yok diyebileceğimiz leziz mi leziz künefe olsa da Hatay’da bayram sofralarının yıldızı 7 farklı baharatın karışımından oluşan kömbe baharatının eşsiz lezzeti ve ağızda dağılan kıvamıyla; kömbe tatlısı.
Elazığ
Elazığ mutfağında bir kez tadanın bir daha adını unutamayacağı Gömbe gibi bir lezzetin varlığını duymayan yoktur diye düşünüyoruz. Peki Elazığ yöresine ait düğün, davet ve özellikle bayram sofralarına özgü yapılan enfes bir lezze olan harput köftesiyle daha önce tanıştınız mı?
Erzurum
Doğu Anadolu bölgesinin en sevilen şehirlerinden biri olan Erzurum söz konusu olduğunda cağ kebabını düşünüp kendinden geçenler eminiz ki burada. Oldukça çeşitli bir mutfağa sahip olan Erzurum’da ceviz ile kadayıfın flörtünden doğan eşsiz bir bayram tatlısı olan; kadayıf dolmasının meftunu olmaya hazır olun.
Rize
Karadeniz’de oldukça farklı şehirlerde yapılan ama lezzetlisini burada yiyebileceğimiz laz böreğiyle oldukça meşhur olan Rize’deyiz. Mısır unuyla siyah üzümü buluşturan eşsiz lezzet pepeçura, Rize’de bayram sofralarında her yıl yayla yeli estiriyor.
Edirne
Yaprak ciğer, ülke mutfağımızda şüphesiz ki ciddi bir taraftarı olan ender lezzetlerden biri. Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış Edirne ile özdeşleşmiş olan bu lezzet bayram sofralarının olmazsa olmazı.
Balıkesir
Osmanlı mutfağından günümüze ulaşmış bir lezzet mirası olan zerde günümüzde Balıkesir’le özdeşleşmiş durumda. Günümüzde en pahalı baharatlardan biri olan safranla tatlandıran bu eşsiz lezzet bayramlarda altın sarısı rengiyle Balıkesir’de tüm sofraları süsler durumda.
Bartın
İlk kaşığı aldığınız an mısır ununun tadına varabileceğimiz, Karadeniz rüzgarını içimizde hissedeceğiniz pastırmalı pum pum çorbası, Bartın’da bayram sabahlarıyla özdeşleşmiş kült bir lezzet.