Pizza yapmanın püf noktaları

Pizza yapmanın püf noktaları
Pizza yapmanın püf noktaları

Günümüzde her ne kadar istediğimiz her an her saat istediğimiz yiyeceği tek bir telefonla olduğumuz yere sipariş verebilsek de evde hazırlamanın verdiği keyif bir başka. Evde içine ne koyduğunu bildiğimiz yaparken de keyifli vakit geçirdiğimiz yiyeceklerin başında ise pizza geliyor. Pizza yapması çok keyifli ancak oldukça dikkat istiyor. Hamurun inceliği, sosu ve pişme derecesi gibi birçok dikkat edilmesi gereken nokta var. Hadi gelin onlara bakalım.

Un seçerken dikkat edin!

Pizzanın güzel olması için ilk önce unu doğru seçmeniz gerekiyor. Ne çok çekilmiş ne de az çekilmiş kalınlıkta bir un olması gerekiyor. Elastik ve dayanıklı bir hamur oluşturacak un tercih etmelisiniz ancak Türkiye'de bu tarz bir un bulmak çok zor.

Hamur için kullanılan suyu doğru seçin!

Evet belki de "suya kadar mı dikkat edeceğim Lokmacığım." diyeceksiniz ancak evet suyun kalitesi bile pizzanın güzelliğini etkiliyor. Bu yüzden hamurunuzu yaparken musluk suyu kullanmayın çünkü içerisinde yer alan kloru dezenfekte etmek için atılan ilaçlar mayaların kabarmasını engelliyor. Pizza yaparken orta sertlikte şişelenmiş bir su tercih etmeniz gerekiyor.

Hamuru çok iyi yoğurun!

Pizza hamuru yaparken unu, suyu ve mayayı atın ve en az 10 dakika sert bir şekilde yoğurun. Bu sayede hamur tamamen homojen olup elastik bir hale gelecektir.

Hamura tuzu hemen atmayın!

Tuzu mayayla birlikte atarsanız eğer mayalanmayı sekteye uğratırsınız. Bu yüzden hamuru iyice yoğurup homojen hale getirdikten sonra tuzunu atın ki mayalanma işi bozulmadan hamur tam istediğimiz koku ve tatta olsun.

Hamurun en az 3 saat dinlendirin!

Pizza hamuru her ne kadar ince olsa da öncesinde kabarması çok önemli. Bu yüzden mayalanması için sabretmeniz ve en az 3 saat hamuru dinlendirmeniz gerekiyor. Eğer hamur tam istediğimiz gibi mayalanmazsa hamur kalır.

Oklava kullanmayın!

Pizza hamurunda diğer hamurlarda olduğu gibi oklava veya merdane kullanmayın. Çünkü oklava kullandığınız zaman hamur içinde oluşan tüm kabarcıkları ezeceksiniz ve bu sayede tüm mayalama işlemi boşa gitmiş olacak. Onun yerine hamuru parmak uçlarınızla ortadan dışa doğru açmaya çalışın.

Alüminyum tepsi kullanın!

Pizzanın alt tabanı yavaş yavaş pişmesi gereken bir taban olmadığı için yüksek ısıya ihtiyaç duyuyor. Bu sebeple böreklerde kullandığımız kalın tepsiler değil de ince alüminyum fırın tepsisi kullanmak daha iyi olacaktır.

Fırını önceden ısıtın!

Pizza hamurunun istenilen kıvamda pişmesi için yüksek ısıya ihtiyaç duyduğumuz için fırını 15 dakika önceden açıp ısıtmanız gerekiyor. Fanlı fırınlarda 220 derece sıcaklık yeterli olurken, davul fırınlarda bu 250 dereceye kadar ayarlama yapabilirsiniz. Bu şekilde ayarladığınız bir fırında pizzanız 20 dakika içerisinde tam da istediğiniz gibi olacaktır.