Pirinç pilavı yaparken en çok karşılaşılan 5 hata
Kuru fasulyenin en iyi dostu, et yemeklerinin vazgeçilmez eşlikçisi, Türk mutfağının olmazsa olmaz yancısı pirinç pilavı! Sevmeyeninin olmadığı pirinç pilavını yapmak ilk bakışta çok basit görünse de iyisini yapmak maharet ve teknik ister. Bu teknikler doğru bir şekilde uygulanmadığında fazla pişmiş, lapa ya da diri bir pilav elde etmeniz çok yüksek bir ihtimaldir. En çok yapılan hataları ve onları nasıl düzeltebileceğinizi öğrendikten sonra, en iyi pirinç pilavının sizde olacağının garantisini veriyoruz!
Pişirmeden önce pirinci yıkamamak
Pilav yaparken pirinci yıkamadan su eklediğinizde üstünde tuhaf, yapışkan bir tabaka oluştuğunu fark etmişsinizdir. Bu, fazla nişastadan kaynaklanır. Su buharlaştığında nişastadan dolayı yapışkan ve lapa kıvamlı bir pilavla karşılaşabilirsiniz. Bunu önlemek için pirinci pişirmeden önce mutlaka su berraklaşana kadar yıkamalısınız.
Su ve pirinç oranını iyi ayarlamamak
Gereğinden fazla su kullanırsanız, istenilen dokudan uzak lapa bir pilav elde edersiniz. Suyu olması gerekenden az eklemek ise dişe gelen, kıtır kıtır bir pilavla karşılaşmanıza neden olacaktır. Ayrıca az pişmiş pilav tencerenin dibine de yapışabileceğinden temizlemesi de biraz sinir bozucu olabilir. Bunu engellemek için, her pirinç türünün gerektirdiği su miktarı farklı olduğundan paketin üstünde yazan orana sadık kalmanız önerilir. Eğer paketin üstünde herhangi bir ibare yoksa, Şef J.J Johnson tarafından önerilen parmak yöntemini kullanabilirsiniz: Pirinci derin bir tencereye alın ve tamamen düz olduğundan emin olun. Ardından, orta parmağınızı tencerenin yüzeyine değdirin ve parmağınızın ilk boğumuna kadar su ekleyin. Johnson, elinizin boyutu ne olursa olsun bunun doğru oranı elde etmek için mükemmel bir yöntem olduğunu söylüyor.
Yüksek ateşte pişirmek
Düşünülenin aksine, pirinci yüksek ateşte pişirmek süreci hızlandırmaz. Yüksek ısı, suyu olması gerekenden daha hızlı buharlaştıracağı için pirinciniz ya yanacak ya da diri kalacaktır. Pirinci pişirmenin en iyi yöntemi, suyu kaynattıktan sonra ekleyerek kısık ateşte pişirmektir. Bu sayede pirincin dışı ve içi aynı oranlarda pişeceği için pilavınız tam istediğiniz kıvamda olacaktır.
Pişerken karıştırmak
Pirinci pişerken karıştırırsanız taneler kırılır ve bu da çok sayıda küçük ve eşit olmayan parçaya bölünmesine neden olur. Küçük pirinç parçaları daha hızlı pişip parçalanacağından pudinge benzer bir dokuya yol açabilir. Bu yüzden, pirinci pişirmek müdahale gerektirmeyen bir süreç olmalıdır. Bu sayede buhar kanalları veya pirincin yüzeyindeki görünür boş noktalar doğal olarak dolacak ve pirincin eşit şekilde pişip şişmesine yardımcı olacaktır.
Piştikten sonra dinlendirmemek
İnsanların pilav pişirirken yaptığı bir başka hata da hemen servis etmektir. Ocaktan aldığınız gibi tabağa koyduğunuzda sonuç, muhtemelen kimisi pişmiş kimisi çiğ pirinç tanelerinde oluşan bir pilav olacaktır. Pilavın pişirildikten sonra dinlendirilmesi önerilir çünkü bu adım, son buhar ve suyun pirinç taneleri tarafından tamamen emilmesini sağlar.