Pekmezle yoğurdu karıştırmadan tüketin!

​Pekmezle yoğurdu karıştırmadan tüketin!
​Pekmezle yoğurdu karıştırmadan tüketin!

Çocukken annelerimizin daha iyi gelişelim diye verdiği bir karışım vardı onu hatırladınız mı? Evet doğru bildiniz pekmezli yoğurt. Çoğumuzun severek yediği ve tadına hayran olduğumuz pekmezli yoğurt, Anadolu insanının faydası olduğuna inandığı gıdalardan biri. Ancak maalesef yapılan araştırmalar öyle demiyor. Uzmanlar yoğurtla pekmezin tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapıyor. Peki nede? Hadi gelin açıklayalım.

Anne tatlısı olarak adlandırabileceğimiz pekmezli yoğurt, özellikle küçük çocukların daha kolay gelişmesi için verilen gıdaların başında geliyor. Aslında basit düşünüldüğünde karıştırılan bu iki gıda da birçok faydaya sahip hal böyle olunca ikisi birleştiğinde daha da çok fayda sunar sanılıyor. Ancak maalesef bu düşünce yanlış. Pekmez ve yoğurt bir araya geldiklerinde faydalarını nötrlüyor.

Bunun nasıl mümkün olduğunu kısaca açıklayalım: Pekmezi tek başına tükettiğimizde içerisinde yer alan demir kana karışarak alyuvarların beslenmesini sağlıyor. Ancak yoğurtla birleştiğinde pekmezin içerisinde bulunan demir doğrudan vücuttan atılıyor. Bunun sebebi ise demir vitaminin kalsiyum ile birleştiğinde vücutta tutunamaması. Bu sebeple demir içeren gıdaları süt ve yoğurt gibi kalsiyum içeren gıdalarla birleştirerek tüketmek hep aynı sonucu vereceğinden uzun vadede demir eksikliğine buna bağlı olarak da anemiye yol açıyor. Üstelik yoğurtlu pekmez fayda sağlayamadığı gibi hızlı kilo almaya yardımcı oluyor aman dikkat!