Osmanlı mutfağından ramazan lezzetleri

​Osmanlı mutfağından ramazan lezzetleri
​Osmanlı mutfağından ramazan lezzetleri

Her ramazan "Nerede o eski ramazanlar?" diye illa çevremizde birileri yakınıyor. Hatta eski ramazanları yaşatabilmek için birçok geleneği de sürdürmeye devam ediyoruz. Bunların en başında sahura uyandırılmak için çalınan davul, iftar davetleri ve pide kuyrukları geliyor. Soframızda ise eski ramazanları yaşatabilmek için ise daha geleneksel ve günlük hayatta çok sık yapmadığımız tarifleri yapıyoruz. Genellikle de Osmanlı mutfağından lezzetler sofrada kendine yer bulabiliyor. "Peki Osmanlı zamanında ramazan ayı gelince en çok hangi yemekler sofralarda baş köşede oluyordu?" Diye soracak olursanız onun cevabı bu yazımızda.

Ballı mahmudiye

Şimdilerde mutfağımızda domates ve salça önemli bir yere sahip olsa da Osmanlı devleti kendisiyle çok geç tanışma fırsatı bulmuş. Bu sebeple yemeklere aroma katmak için ise genellikle meyve, kuru yemiş, baharat ve bal gibi gıdalar tercih edilmiş. İşte mahmudiye de bu yemeklerden biri. Osmanlı Saraylarında sık sık yapılan bu yemek, özellikle ramazan ayında mutlaka sofrada kendisine yer ediniyormuş. Siz de iftarda misafirlerinize farklı bir tarif denemek isterseniz kesinlikle mahmudiyeyi menünüze eklemelisiniz.

Acem pilavı

Osmanlı mutfağı o kadar renkli ve çeşitli ki pilavı bile sade yiyemiyorlarmış. Gündelik hayatlarında bile çok sık tercih edilen acem pilavı, özellikle ramazan ayında hem şık görüntüsü hem de yemeklerle uyumundan dolayı sık tercih edilen tariflerden biriymiş.

Ayva dolması

Osmanlı zamanında meyveler mutfakta en çok kullanılan gıdalardandı. Meyveli tarifler o kadar çok seviliyordu ki kavun dolması, armut dolması, ayva dolması gibi tarifler mutfakta en sık yapılan tariflerdendi. Bu sebeple ramazan ayı gelince de yine gözde olurlardı. İşte o tariflerden biri de ayva dolması. Eğer ramazan kış ayına denk geldiyse ayva dolması, hem tatlı hem de tuzlu aromaların birleşiminden doğan lezzetten dolayı ilk biten yemekti.

Vişneli yaprak sarma

İftar sofrasında geçmişin izlerini taşıyan bir lezzet arıyorsanız işte o zaman tam da sofranın ortasında olması gereken o tarif vişneli yaprak sarması. Osmanlı zamanlarında ramazanın sembolü olarak görülen ve hemen hemen her gün masada yerini bulan vişneli yaprak sarma, özellikle iftara misafiriniz gelecekse denenmesi gereken tariflerden biri.

Badem çorbası

Daha öncede söylediğimiz gibi Osmanlı'da kuruyemişler yemeklerde sık sık kullanılıyordu. İşte bu alışkanlığın bir mahsulü olan badem çorbası, Osmanlı mutfağının en sevilen çorba tariflerden biri. Özellikle ramazan ayında tavuk suyuyla birlikte hazırlanan badem çorbası, bugünlerde iftara farklı tarif arayanların tercih edebileceği bir lezzet.

Elbasan tava

Saray yemekleri denildiğinde aklımıza ilk gelen tarif hiç şüphesiz elbesan tava. İyi pişmiş kuzu etinin yoğurt sosuyla tekrar pişirildikten sonra oluşturduğu o lezzete kim hayır diyebilir? İşte bu yüzden "bu ramazan mutlaka denemeliyim" dediğiniz tariflerin içerisine elbesan tavayı dahil etmeyi unutmayın!

Keşkül

İftar sofrası için birçok yemek saydık ancak iftardan sonra çayın ve kahvenin yanına bir şeyler söylemeden bu yazıyı bitiremezdik. Keşkül, hem hafif hem lezzetli olmasının yanı sıra nostaljik olduğundan tam da geleneksel sofra kurmak istediğinizde tercih edebileceğiniz tatlı tariflerinden biri. Üstelik kendisi Osmanlı Saraylarının en sevilen lezzetlerinden biri.

Zerde

Günümüzde Anadolu'nun bazı şehirlerinde hala ramazanda mutlaka yapılan tatlılardan biri olan zerde, bir araya gelip güzel olmayacağını düşündüğümüz malzemelerin ne kadar lezzetli olabileceğini ispatlayan bir tatlı.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım