Oruç tutarken beslenmede nelere dikkat etmek gerekir?

Oruç tutarken beslenmede nelere dikkat etmek gerekir?
Oruç tutarken beslenmede nelere dikkat etmek gerekir?

11 ay beklediğimiz ramazan geldi. Manevi açıdan olduğu kadar beslenme düzeni açısından da önemli değişiklikler gerektiren Ramazan ayı boyunca iftarda yemekte kendinizi kontrol edemiyorsanız hata yapıyorsunuz. Uzun saatler açan kalan mideye birden yüklenmek birçok sindirim sorununa yol açtığı gibi beklenmedik diğer sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Peki ramazan ayı boyunca beslenmede nelere dikkat etmemiz gerekiyor? İşte sorunun cevabı...

Sahurda tok tutan gıdalar tüketin!

Sahur, gün boyunca enerjinizi korumanıza yardımcı olacak en önemli öğün. Bu sebeple öncelikle oruç tutacaksanız mutlaka sahur yapmalısınız. Sahurda protein, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlar içeren besinler tercih edilmelidir. Bunlara örnek verecek olursam, yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, ceviz ve badem gibi sağlıklı yağ kaynakları uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Aşırı tuzlu veya işlenmiş gıdalardan kaçınmalısınız ki susuzluk çekmeyesiniz.

İftarda ani ve hızlı yemekten kaçının!

Uzun süren açlık sonrası iftar saatinde hızlı yemek yemek mideyi zorlar. Oruç hurma veya su ile açıldıktan sonra çorba gibi hafif bir başlangıç yapmak sindirimi rahatlatacaktır. Ana yemekte ise dengeli bir tabak oluşturmak çok önemli. Et, tavuk, balık, baklagil, sebze ve tam tahıllar bir arada olmalıdır.

Bol bol sıvı tüketin!

Susuzluk, oruç süresince en çok hissedilen sorunlardan biri. Bu nedenle iftardan sahura kadar yeterli miktarda su içmek büyük önem taşıyor. Günde en az 2-2,5 litre su içmek, vücudun su dengesini korumasına yardımcı olur. Normalde olduğu gibi ramazan ayı boyunca da şekerli ve asitli içeceklerden kaçınılmalı, bunun yerine ayran, bitki çayları ve taze sıkılmış meyve suları tercih etmelisiniz.

Porsiyon kontrolüne dikkat edin!

Oruç tuttuğunuz için metabolizma yavaşlar. Bu sebeple aşırı yemek yemek mide rahatsızlıklarına ve kilo alımına yol açar. Küçük porsiyonlar tercih ederek ve yavaş yiyerek sindirim sistemini zorlamamak gerekir. Yemekleri iyi çiğnemek ve aşırıya kaçmamak her zaman olduğu gibi ramazan ayı boyunca da çok önemlidir.

Lifli gıdalar tüketin!

Bağırsak sağlığını korumak ve kabızlığı önlemek için iftarda ve sahurda lif açısından zengin besinlere yer vermeniz gerekiyor. Sebzeler, tam tahıllar, kuru baklagiller ve meyveler bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. İftarda ve sahurda beslenmenize bunları ekleyerek sindirim sorunlarını en aza indirebilirsiniz.

Kızartmalardan ve aşırı yağlı yiyeceklerden kaçının!

Ağır ve yağlı yemekler sindirimi zorlaştırır ve mide rahatsızlıklarına neden olur. Ramazan boyunca hafif ve besleyici yemekler tercih etmelisiniz. Buharda, ızgarada ya da fırında pişirilen yiyecekler mideyi daha az yoracağından tariflerinizde bu pişirme yöntemlerini denemelisiniz.

Tatlı tüketimini sınırlayın!

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan tatlılar, özellikle şerbetli olanlar, kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olabilir. Hafif tatlılar tercih edilmeli; sütlü tatlılar, meyve veya hurma gibi doğal tatlandırıcılarla hazırlanan alternatifleri tüketmelisiniz.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım