Orkide kökünden içeceğe

Orkide kökünden içeceğe
Orkide kökünden içeceğe

Kışın vazgeçilmez içeceklerinden biri olan salep, özellikle soğuk havalarda hem içimizi ısıtan hem de damaklarımızı şenlendiren bir lezzet. Tek faydası iç ısıtmak olmayan salep, başta bağışıklığı yükseltici özelliğinin yanında bin bir çeşit fayda sunuyor. Her yerde yetişmemesi ve çok zahmetli üretiminden dolayı pahalı olan bu lezzetle ne zamandır tanışıyoruz hadi gelin bakalım.

Salep nedir? Nerede yetişir?

Orkidegiller ailesine ait olan salep, yabani orkidelerin köklerinden elde edilen bir toz. Yabani orkide köklerinin belli başlı işlemlerden geçirilerek toz hale getirilmesi sonucu oluşan salep, sütle buluştuğunda bir içeceğe dönüşüyor. Anadolu, Orta Doğu ve Balkanlar'da yaygın olarak kullanılan salep, ülkemizde özellikle Burdur Bucak'ta çok fazla üretiliyor. İçerisinde yüksek miktarda A ve C vitamini bulunan salep, hoş lezzetli bir içecek olmasının yanı sıra faydalarıyla da doktorların övdüğü içeceklerin başında geliyor.

Salebin faydaları neler?

İçeriğindeki müsilaj maddesi sayesinde mide ve bağırsakları yatıştırıcı etkisi vardır. Özellikle hazımsızlık gibi problemlere iyi gelen salep yemek sonrasında rahat etmek istediğinizde çaya lezzetli bir alternatif olabilir.

Bağışıklığı yükseltir

İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olan salep, bu sayede hastalıklara karşı korur. Aynı zamanda vücudun sıcak kalmasında da etkili olan salep, üşütmemeniz için tüketmeniz gereken içeceklerden biri.

Enerji verir

Salebin içerisinde yer alan bileşenler vücuda enerji veriyor. Bu sebeple kendinizi yorgun ve halsiz hissettiğinizde salep tüketirseniz ihtiyacınız olan enerjiyi kolayca alabilirsiniz.

Solunum yollarını rahatlatır

Soğuk havalarla beraber kendini belli eden boğaz ağrısı, öksürük ve bronşit gibi solunum yolları rahatsızlıklarının etkilerini azaltmak isterseniz salep doğru tercih olacaktır.

Evde salep nasıl yapılır?

Evde salep yapmak oldukça kolay ancak dikkat edilmesi gereken şey kullanılan salep tozunun miktarı. Miktar iyi ayarlanmadığında ya çok sıvı ya da çok katı bir kıvam oluyor. Tıpkı kafelerde içtiğiniz gibi salep yapmak için aşağıda yer alan tarifi denemeniz yeterli.

Malzemeler:

2 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı doğal salep tozu

2 tatlı kaşığı toz şeker

Tarçın (üzeri için)

Yapılışı:

Küçük bir tencerenin içerisinde sütü kısık ateşte ısıtın. Ayrı bir kabın içerisinde salep ve şekeri karıştırın ve ısınan süte yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. Bu sayede toplanmanın önüne geçmiş olacaksınız. Karışım koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edin ve kıvam alınca altını kapatıp fincanlara alın. Üzerine tarçın serpip servis edebilirsiniz.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım