Naneli bir şey yerken ağzımız neden soğur?

​Naneli bir şey yerken ağzımız neden soğur?
​Naneli bir şey yerken ağzımız neden soğur?

Bazen çok bunaldığınızda, bazen nefesini tazelemek istediğiniz ya da tamamen canınız çok çektiğinde naneli bir sakız, şeker ya da tamamen kendisini yerken kendinizi bulabilirsiniz. Bununla beraber ağzınızda buz yiyormuş hissini de çok iyi biliyorsunuzdur. Peki bu soğukluk hissi neden oluşur? Bir his mi yoksa gerçekten ağzımızda ısı seviyeleri değişebilir mi? İşte cevabı:

İlk olarak şunun cevabını net şekilde verelim: Naneli bir şey yediğimizde ağzımızın sıcaklığı düşmez. Yani aslında fiziksel olarak ağzımız soğumaz. Ancak biz bunu soğukmuş gibi hissederiz. Bu da tamamen vücudumuzun iç iletişim sistemlerinden biri olan reseptörler sayesinde olur.

Aslında naneye o ferahlatıcı özelliği veren bileşenin adı mentol. Mentol ise ağzımızın içindeki sinir uçlarına etki ediyor. Özellikle de “TRPM8” adı verilen, normalde soğukluk hissini algılamaktan sorumlu olan reseptörleri harekete geçirir. Bu reseptörler, soğuk su içtiğimizde ya da dışarıda çok soğukta nefes alıp verdiğimizde aktif olur. Ancak mentol bu reseptörleri kandırarak, sanki soğuk bir şeyle temas etmişiz gibi bir algı oluşturur. Bu noktada ilginç olan şu: Beynimiz, TRPM8 reseptörlerinden gelen sinyalleri analiz ederken kaynağın mentol mü yoksa gerçek bir soğukluk mu olduğunu ayırt edemiyor. Bu yüzden naneli sakız çiğnerken ağzımızda esen “serin rüzgâr” hissi tamamen bir nörolojik yanılsamadan ibaret.

Neden bu his bize ferahlık veriyor?

Soğukluk hissi çoğu kişi için temizlik, ferahlık ve canlılıkla özdeşleşmiştir. Aslında temizlikle doğrudan ilgisi olmasa da, oluşturduğu o “buz gibi temizlik” algısı bize kendimizi daha iyi hissettirir. Yani beynimizin yanılmasıyla kendimizi daha iyi hissediyoruz, iyi hissettikçe de naneli ve mentollü ürünlere daha çok ilgi duyuyoruz.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım